Bizonyára sokat hallottad már, hogy a fogkeféd cseréld le 3 havonta! Fehérneműt minden nap újat veszünk. Naponta, havonta, évente, alkalmanként? Ágynemű csere, pizsama, törölköző, konyharuha, függöny? Milyen gyakran cseréljük őket?

Egy amerikai oldalon (www.healthline.com) igen jól összeszedett, orvosok által lektorált cikkeket találtam ebben a témában, ezért megosztom Veletek is ezeket, a saját és több ügyfelem által használt, bevált tippekkel egyetemben.

SZOKÁSAINK MEGHATÁROZÓAK

Alapvetően azt vallom, hogy mindenki a saját szokásainak megfelelően alakítsa ki a ruhaneműk és lakástextilek cseréjének rutinját is, mint minden mást! Persze ha először gondolkozunk el ezen, akkor nem árt némi iránymutatás vagy ha már van egy kialakult rutinunk, némi megerősítés.

ágy, hálószoba, ágynemű csere

FÜGGÖNYÖK CSERÉJE

A függönyök, használatukból adódóan természetesen vonzzák a port és (a nem kívánt) szagokat, ezért érdemes 3-6 havonta cserélni, mosni őket. Ezáltal nem csak tiszták lesznek, de finom friss illatot is biztosítanak néhány napra lakásunkban.

TIPP: Jó ötletnek bizonyulhat olyan anyagot választani, ami nem gyűrődik, így mosás után, még vizesen, ha visszatesszük őket, megszáradva, vasalás nélkül is szépek lesznek. Ráadásul így nem kell több szettet tartanunk belőlük és ablakaink sem maradnak napokig „pucéran”.

Van, aki legalább kétféle függönytípust tart, egyet a napos, nyári, egyet pedig a szürke, téli napokra, hiszen nyáron vastagabb függönyre van szükség, ami a meleget és a fényt kiszűri, míg télen pont az ellenkezője kívánatos.

A fentieket figyelembe véve, a legjobb tavasszal és ősszel tisztítani vagy épp cserélni függönyeinket (praktikusan egy alapos ablaktisztítással együtt).

 

ÁGYNEMŰ CSERE, ÚJRAHÚZÁSA, TISZTÁNTARTÁSA

Egy amerikai felmérés szerint, az emberek 91%-a kéthetente cseréli ágyneműjét. Míg ez első hangzásra ésszerűnek tűnhet, a szakértők többsége a heti cserét javasolja. Leginkább azért, mert az ágynemű sok szemmel nem látható dolog „gyűjtőhelye” pl. elhalt bőrsejtek ezrei, poratkák, vagy éppen egyéb testnedvek színtere (amennyiben a meztelenül alvás hívei vagyunk). A szokások tehát itt sem semlegesek. Nem mindegy, hogy este szoktunk tisztálkodni vagy reggel, esetleg mindkét esetben. Pizsamában alszunk vagy sem, pizsamánk cseréjének gyakorisága sem mellékes. További tényezők, melyeket figyelembe kell vennünk és gyakoribb cserét igényelnek:

  • Meglévő allergia vagy asztma, esetleg örökletes hajlam a kialakulására vagy szimplán, ha valaki érzékenyebb a porra.
  • Ha bármilyen (bőr) fertőzésben szenvedünk, vagy épp betegek vagyunk.
  • Erős izzadtság.
  • Háziállat, aki esetenként megfordul az ágyban (még inkább, ha ott is alszik).

Az ágyneműt mindig mossuk forró vízben (a mosási címke figyelembevételével). Mosás után, lehetőség szerint vasaljuk is ki az ágyneműt! A vasalás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is – a vasaló extra fertőtlenítést ad és ropogósan friss érzetet is nyújt (és ki ne szeretné a friss, ropogósra vasalt ágyneműs ágyban kinyújtóztatni fáradt tagjait… Ugye?).

Akárhogy is döntünk a mosás gyakoriságát illetően, íme, néhány tipp hogyan tarthatjuk tisztán az ágyneműt két mosás között:

  • Koszos ruhában, izzadtan sose feküdjünk az ágyba!
  • Lefekvés előtt zuhanyozzunk!
  • Mindig távolítsuk el a szennyeződést, sminket az arcunkról!
  • Ha lehet, kerüljük a zsíros krémek használatát közvetlenül lefekvés előtt (vagy várjuk meg míg beszívódnak)!
  • Ne együnk, igyunk az ágyban!

Minden egyebet, pl. ágytakarót, pokrócot, amit használunk, egy-kéthetente szintén célszerű kimosni.

Gombás fertőzések melegágya lehet a párnánk is, akár toll, akár szintetikus töltőanyagú, ezért ezeket 1-2 évente javasolt cserélni (nyaranta a nap szárító hatását kihasználva, akár mosni is, ha anyaga lehetővé teszi). Ha párnavédőt használunk, nagymértékben segíti a párna tisztántartását.

Paplanjaink akár 15-20 évig is használhatók amennyiben mindig húzunk rá ágyneműt és rendszeresen mossuk vagy tisztíttatjuk.

TÖRÖLKÖZŐK MOSÁSA

Sokan úgy gondolják, hogy mivel tiszták vagyunk, mikor megtörölközünk, ezért azok viszonylag sokáig tiszták maradnak. Ez sajnos nem így van, hiszen a törölközők rengeteg mikroorganizmusnak nyújtanak otthont.

Ha belegondolunk, hiába a „tiszta” test fürdés után, hiszen bőrünk 28 naponta teljesen megújul. Millió elhalt hámsejttől szabadulunk meg nap, mint nap fürdés közben és bőven jut belőlük törölközőnkre is.

Egy jó törölköző dolga, hogy magába szívja a nedvességet, azonban ezután akár órákon át is nedves marad, mely a baktériumok szaporodását szorgalmazza, ezért amerikai szakértők 2-3 naponta javasolják cseréjüket.

A törölközők tisztántartásának legjobb módja, ha két használat között teljesen kiszáradnak és gyakorta cseréljük vagy mossuk őket. Ez távol tartja a nem kívánatos baktériumokat és gombákat. A legjobb, ha öblítő nélkül (pici ecettel), külön mossuk őket, így sokáig megőrzik puhaságukat, de akkor sincs gond, ha a többi ruhával együtt mossuk őket, a megszokott rutin szerint.

Amennyiben törölközőnk testnedvekkel érintkezett vagy az edzőtermi használat után órákig nedvesen összehajtva a sporttáskában maradt, mossuk ki mielőtt újra használnánk!

Ha a törölközőnk szárítására nincs mód két használat között vagy bőrünk ekcémára hajlamos, esetleg rendkívül érzékeny, indokolt lehet a csere akár minden használat után. Arra azonban figyeljünk, hogy nedvesen sose dobjuk a törölközőt (vagy más ruhát) a szennyesbe! Megfelelő gondoskodás mellett hosszú évekig használhatjuk törölközőinket!

TIPP: Ha mosdókesztyűt használunk, azt minden fürdés után cseréljük le!

PIZSAMA, HÁLÓRUHA VÁLTÁSA

Egyike a legkényelmesebb holmiknak, amiket közvetlenül a bőrünkön viselünk, ezért higiéniai megítélése, cseréjének a szokásokhoz való hasonlítása nagyjából megegyezik a törölközőével, az ágyneműjével. Szakértők javaslata, hogy 2-3 használat után vegyünk elő tiszta pizsamát. Amennyiben a pizsamát fehérneművel hordjuk, ez lehet több is, ha anélkül, kevesebb is.

Íme, néhány kérdés, mely segít eldönteni mikor is kell új pizsamát elővennünk. Mindig fürdés után, tisztán bújunk bele vagy előfordul, hogy csak mosakodunk és belebújunk? Közvetlenül lefekvés előtt vesszük fel, vagy otthoni ruhaként tekintünk rá és akár napközben is abban maradunk hétvégén? Általában hajlamosabbak vagyunk az izzadásra vagy rémálmunk volt és beleizzadtunk? Fűszeres, nehéz ételt ettünk vacsorára és reggelre hasonló szagot érzünk a pizsamánkon is? Ugye így már nem is olyan nehéz eldönteni, hogy mikor kell lecserélni?

Egyik vendégem például elmondta, hogy mivel otthon van a gyerekekkel, hideg, téli napokon gyakran előfordul, hogy az egész napot pizsamában tölti. Ilyenkor természetes számára, hogy az esti tisztálkodás után frissen mosott pizsamába bújik, és abban hajtja álomra a fejét.

TIPP: Amikor ágyneműt cserélünk, mindig cseréljük a hálóruhánkat is tisztára!

A KONYHAI TÖRLŐK HIGÉNIÁJA

A konyharuhák mosásának javasolt gyakoriság függ attól, hogy mire használjuk őket. Például tiszta kezünk vagy elmosogatott edények szárazra törléséhez használt konyharuha mosására alkalmazhatjuk a fürdőszobai törölközőkre vonatkozó szabályokat.

A konyharuha, amivel előkészítés, főzés közben vagy után a pultot tisztítjuk, esetleg kiömlött étel felitatására használjuk, cseréljük le azonnal, de legalább naponta vegyünk elő újat. Hasznosak lehetnek erre a célra a kisméretű mikroszálas törlőkendők, melyeket csomagban kedvező áron megvásárolhatunk és mosógépben megfelelően tisztántarthatók.

TIPP: Széles színválasztékuknak köszönhetően akár külön célra is tarthatjuk őket (pl. a kékeket kéztörlésre, a zöld színűeket a pult törlésére használjuk kizárólag).

A szivacsok használatát, ha lehet, mellőzzük. Egy amerikai hatóság (USDA) szerint, a kiöblített szivacsot 1 percre a mikróba vagy egy szárítással együttes mosási ciklus erejéig a mosogatógépbe helyezve, a baktériumok, gombák és penészgombák 99%-át elpusztíthatjuk. Azonban 2-3 használat után még így is temérdek baktérium halmozódhat fel bennük, ezért az átfertőzést elkerülendő, cseréljük őket gyakran.

TIPP: Én pl. minden használat után felteszem a radiátorra vagy nyáron ki a napra, hogy teljesen kiszáradjon.

Források:

https://www.healthline.com/health/how-often-should-you-wash-your-towels#how-often

https://food.unl.edu/article/how-often-should-you-change-your-kitchen-towels

https://www.eatright.org/homefoodsafety/four-steps/wash/are-your-kitchen-surfaces-and-sponges-really-clean

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kövess be Facebookon, ahol folyamatosan osztok meg hasznos trükköket, inspirációkat és motivációkat, hogy otthon is jó legyen!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.