Barion Pixel

A téma mindig is foglalkoztatott, hiszen hajlamos vagyok leragadni dolgoknál, ragaszkodni tárgyakhoz.

Ebből kifolyólag kaptam egy könyvet, aminek a címe: Az elengedés technikái, Némethi Erika, Földi Gábor. Ezt a bejegyzést ez a könyv ihlette.

Régebben is olvastam már a technikákról magukról, hogyan lehet elengedni, de ebben most más megközelítést is megismerhettem.

 

Velünk született alapprogramok

Rögtön az elején elmondja a könyv, hogy maga a birtoklási vágy honnan származik. Azt gondolom, hogy legjobb, ha a helyzeteket nem megoldani szeretnénk, hanem megérteni, hogyan jöttek létre, így legközelebb nem fogunk ugyan oda kilyukadni.

Tehát vannak velünk született alapprogramok, amik az elménkben léteznek és az a feladatuk, hogy életben tartsanak bennünket. Az élethez nagyon egyszerű és kevés dolog szükséges: levegő, víz, élelem, menedék. Ez az a pár dolog, amik nélkülözhetetlenek az életben maradáshoz.

A levegőt oly természetesnek vesszük, hogy minden pillanatban gondolkodás nélkül elengedjük, miközben be- és kilélegzünk.

Nem aggódunk rajta, hogy lesz-e utánpótlás, egészen addig, amíg nem kerülünk olyan helyzetbe, ahol fogytán leszünk az oxigénnek.

Amint a víz alatt találjuk magunkat, azonnal nehezebben engedjük el az éltető levegőt, hiszen ott véges az utánpótlás.

 

Az étel az már eggyel nehezebben megszerezhető dolog, hiszen időbe, pénzbe és energiába telik hozzájutni, elkészíteni. Ebből kifolyólag ezt már nem is vesszük annyira könnyedén, mint a légzést.

Az „éhes ember mérges is” mondják, mivel az éhséget csillapítani nem megy olyan könnyedén, mint oxigénhez jutni.

Az éhség az mindig hiány, ezzel pedig a félelem is megjelenik. Hiszen az éhség annak a jele, hogy pótolni kell az energiákat a szervezetben, ahhoz, hogy működni tudjon, tehát létfontosságú.

 

Sem a levegőből sem az ételből nem tudunk egyszerre annyit magunkhoz venni, ami kitartson huzamosabb ideig, mindkettőt állandóan és folyamatosan pótolni kell, újra és újra megszerezni.

Ezekből látható, hogy

a szervezet életösztöne szintjén a megszerzés (birtoklás) és a veszteségtől való félelem (a veszteségek elkerülése vagy veszélyekre való felkészülés) alapfunkciók.

Ez a két alapprogram az elme mélységeiben meghatározó. Azonban nem csak a fizikai túléléshez, hanem bizony az élet minden területén megjelenik a birtoklási vágy és az elengedési miatti félelem.

Tehát

az elménk egyik létfontosságú alapprogramja, hogy meg kell szereznünk és birtokolnunk kell számára hasznos dolgokat, melyek a túlélést és a boldogságot biztosítják.

Azonban az alapszükségleteken túl: oxigén, étel, ital, menedék, nem igazán van szükségünk másra a túléléshez. Az pedig, hogy a boldogságunkhoz mire van szükségünk, csak rajtunk áll.

Nem mondom, hogy nem okoz örömet egy, egy megszerzett tárgy, de vizsgáljuk felül időről időre, hogy mi az amire tényleg szükségünk van és ne hagyjuk, hogy az elménk alapprogramjai miatt ragaszkodjunk olyan dolgokhoz, amik már rég, vagy talán sosem tettek igazán boldoggá bennünket.

Ha Neked is nehezedre esik elengedni, akkor

Írj nekem!

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

vagy az Instagrammon,

ahol folyamatosan osztok meg INGYENES tippeket, hogyan tehetnéd élhetőbbé az életteredet.

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.