Lehetne ez is egy olyan írás, ami listáz 10-15 házimunkát melybe a gyerekek is bevonhatók…na jó, lesz az is! Emellett azonban megnézzük azt is, hogy legyen a gyerekekkel rend, miért jó, ha bevonjuk a gyerekeket a házimunkába! Mit tanulhatnak belőle? Miért és hogyan lesz hasznunkra ez a későbbiekben?

Korai bevonás előnyei az otthoni teendőkbe, gyerekekkel rend

Gyerekekkel rend? Igen! Az otthoni feladatok, házimunkák, kitűnő lehetőséget adnak gyermekeinknek, hogy korán megtanulják mit és hogyan kell majd felnőttként is csinálniuk. A házimunkák segítenek a gyerekeknek abban, hogy megtanulják az élethez szükséges alapvető készségeket, amelyekre szükségük lesz az önálló élethez. Ezenkívül látják, hogy szükség van rájuk, a fontosság érzetét erősíti bennük. Megtanulják elsajátítani a felelősséget, függetlenségre ösztönöznek és jó alapul szolgálnak a megfelelő munkamorál kialakításához, mely építi a gyerekek jellemét, karakterét is. Ha gyermekeid részt vesznek a házimunkában, az megmutatja számukra, hogy a családok a társadalmi együttműködésre épülnek, és hogy mindenkinek hozzá kell járulnia az otthon működéséhez és segíteni kell egymást.

Egy 1938 óta folyó amerikai felmérés (Harvard Grant tanulmány) szerint, ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink sikeres, boldog és felelősségteljes felnőttekké váljanak, akkor már korán be kell vonni őket a házimunkákba. Gyerekekkel rendet tartani hosszútávú befektetés. A kutatások szerint az embereknek két dologra van szükségük az életükben ahhoz, hogy sikeresek és boldogok legyenek felnőttként: szeretetre és megfelelő munkamorálra. És mi a legjobb módszer a fiatalok munkamoráljának kialakítására? A tanulmányban részt vevő 724 magas teljesítményű ember (köztük a leendő Kennedy elnök és Ben Bradlee, a The Washington Post egykori szerkesztője) tapasztalatai alapján is a korai otthoni feladok és felelősségek bevezetése, gyerekekkel való megismertetése.

Gyerekkel rend – hogyan motiváljuk őket a házimunka végzésére

Ez mind igen jól hangzik, mert ki ne szeretne boldog, felelősségteljes felnőtteket nevelni a gyerekeiből, de hogyan érjük el, hogy a gyerekekkel rend legyen, azaz hogy részt vegyenek az otthoni feladatokban?

Azt fontos tudni, hogy a gyerekek nem ugyanazokat a dolgokat értékelik, mint a felnőttek. Számukra egy tiszta szoba egyszerűen kevésbé fontos, mint nekünk. Ezért a legjobb mód arra, hogy inspiráljuk gyermekeink, ha azon természetes hajlandóságukat használjuk, miszerint folyamatosan csinálniuk kell valamit. Azt is megengedhetjük nekik, hogy legyenek egy kicsit kreatívabbak a technikájukkal, így érezzék, hogy ténylegesen hozzájárultak a házimunkához, nem csak megcsinálták, amit mondtak nekik.

Néhány buktató, melyeket igyekezzünk elkerülni

Ne ragaszkodjunk a tökéletességhez! Senki sem tökéletes, ráadásul gyerekek esetén nem várhatjuk el, hogy ugyanolyan minőségű munkát végezzenek, mint egy felnőtt. Így jobb lazán hozzáállni és nem arra koncentrálni, hogy a gyermekeink milyen jól teljesítik a rájuk bízott feladatot, hanem hogy egyáltalán részt vesznek benne. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy úgy lesz gyerekekkel rend, hogy inkább megcsináljuk helyettük, ami ugye aláásná az egész erőfeszítésünket és célunk lényegét.

Ne késlekedjünk! Nincs sosem túl korán. Azt gondolhatnánk, hogy gyermekünk túl fiatal. De a gyerekek tehetségesebbek, ügyesebbek, mint gondolnánk. Már korán képesek egyszerűbb feladatokat ellátni, mint például a koszos ruhát betenni a szennyesbe vagy éppen leszedni az asztalt evés után. Nem éri meg túl sokáig várakozni, hogy a rutin mielőbb beépüljön a mindennapjaikba. Majd megtanulják a dolgokat folyamatában.

Ne fukarkodjunk a dicsérettel! Dicsérjük meg, de ne őt vagy éppen az eredményt, hanem a tettét, az erőfeszítést, a próbálkozást! Ne várjuk meg, amíg a házimunka elkészül, bátorítsuk a gyereket, amíg a házimunka folyik. A pozitív megerősítés fontos a motiváció, a lendületet megtartásában, főleg fiatal gyerekek esetén.

Ne legyünk következetlenek! Elizabeth Pantley, több gyereknevelési könyv szerzője szerint, ha nem vagyunk következetesek, nem kérjük számon a gyereket, akkor elkezdheti hanyagolni a házimunkát abban a reményben, hogy valaki majd elvégzi azt helyettük, azaz megint célt vesztünk.

Hogyan legyen gyerekekkel rend, azaz hogyan tanulják a gyerekek a házimunkát?

A gyerekeknek először meg kell tanítani, hogyan kell elvégezni a házimunkát. Mielőtt megnéznénk a gyerekek életkorának megfelelő házimunkák listáját, tudnunk kell, hogy gyermekeink nem ezen feladatok elvégzésének tudatában születtek. Azaz meg kell tanítani őket arra mit és hogyan szeretnénk.

A gyerekek 7 éves korukig megfigyeléssel tanulnak, ezért fontos a példamutatás. Ha a gyerekekkel rendet akartunk tarta(t)ni, akkor példát kell mutassunk! Ha mi nem tartunk rendet, akkor tőlük sem várhatjuk el. Megfigyelés alapján tanulják meg, hogyan kell helyesen elvégezni a feladatokat. A „mondjam vagy mutassam” szófordulat nagyon helytálló. Az gyerek ért az egyikből vagy a másikból, nincs szükség mindkettőre. Míg a legkisebbeknek megmutatjuk mit várunk el, kicsit nagyobbaknál érdemes odafigyelni a pontos megfogalmazásra. A „Menj, rakj rendet a szobádban!” helyett legyünk specifikusak: „Kérlek szedd össze a könyveket és tedd vissza a helyükre”.

Bánjunk óvatosan az emlékeztetőkkel és határidőkkel. A célunk hosszútávon, hogy a gyerek elvégezze a házimunkát anélkül, hogy mikromenedzselni kellene. Pantley a „mikor/akkor” technika alkalmazását javasolja, például: „Mikor megetetted az állatokat, utána mi is leülhetünk vacsorázni”. Ahelyett, hogy követeléseket támasztanánk, próbáljunk javaslatokat megfogalmazni: „Fél 7 van és Pöttyös már nagyon éhesnek tűnik. Üres a tálja.” Ezáltal a gyerekek megtanulnak nagyobb figyelemmel lenni a környezetük iránt.

Sokat segít, ha együtt végezzük a munkát a gyerekkel amíg meg nem tanulja azt egyedül elvégezni, majd beszélünk arról, hogy miért jó, hogy az adott munka elkészült. Azzal is megerősítjük érdeklődésünk feléjük, ha megkérdezzük tőlük, hogyan végezték el a rájuk bízott feladatot. A megfelelő viselkedés megerősítése mindig fontos feladatunk. Ezért (is) kerüljük a gyerekek (házimunkával való) büntetését!

Házimunkák a gyerekek kor szerinti eloszlásában

Családtól függően változhat, hogy a napi feladatok közül mi számít házimunkának, mi nem. Például a beágyazás felkelés után, az asztal leszedése, a piszkos ruhák szennyesbe, a tiszta ruhák szekrénybe eltevése leginkább olyan feladatok, melyeket a napi rutin részének tekintünk. Mindenki részt vesz bennük, mindenki felelősséget vállal értük. Ide tartozik a fogmosás, a felöltözés vagy éppen, hogy a cipőnket, kabátunkat tegyük a helyére.

A többi elvégzendő feladat lehet a heti felosztás alapja. Ezek felosztására számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Készíthetünk heti beosztást táblázattal, rajzokkal vagy éppen kártyákat is gyárthatunk. Lehet a vállalás önkéntes egy heti családi gyűlés alkalmával vagy véletlenszerű, például egy kosárból való húzással. Utóbbi estében kor szerint meghatározhatjuk ki hány kártyát kell, hogy húzzon. Vagy ha minden feladathoz időt is rendelünk, akkor, hogy kinek mennyi időt kell naponta házimunkával töltenie és ehhez mérten alkalmazkodni a kártyák számával.

Az ötletek listáját hogyan legyen gyerekekkel rend, egy táblázatban foglaltam össze néhány példával, hogy egy-egy feladat hogyan változhat a kor előrehaladtával.

Gyerekekkel rend pénzért? A házimunka és zsebpénz viszonya

Gyerekekkel rend csak úgy lehet ha a gyereket kompenzáljuk! Micsoda tévedés. Vagy mégsem? Kell-e a gyereknek zsebpénzt adni a házimunkáért? Általában nem – állítja a legtöbb szülői szakértő. A házimunkák részben a felelősségről, részben pedig a háztartási feladatok megtanulásáról szólnak, nem pénzkereseti lehetőségről. Igen, a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan kell kezelni a pénzt, de nem úgy, hogy elvégezzék azokat a házimunkákat, amelyeket egyébként is el kellene végezniük. Különösen fontos, hogy ne kössük a pénzbeli juttatásokat házimunkákhoz fiatalabb gyerekek esetében. Pantley szerint ennek oka, hogy egy fiatalabb gyermeket kevésbé motiválhat a pénz, és egyszerűen úgy dönthet, hogy nem kér belőle.

Idősebb gyerekek számára, akik már tudják, hogyan kell felelősséget vállalni, a pénz jó motivációs eszköz lehet a szokásos feladatokon túlmutató extra házimunkák elvégzése esetén.

Forrás, inspiráció:

https://www.yourmodernfamily.com/age-appropriate-chores-for-kids/

https://www.froddo.com/10-steps-to-getting-the-kids-to-help-out-with-chores

https://raisingchildren.net.au/toddlers/family-life/chores/chores-for-children

https://www.mother.ly/child/top-chores-for-kids-of-all-ages

https://kidsactivitiesblog.com/46550/chores-for-kids/

https://www.webmd.com/parenting/features/chores-for-children#1

Ha tetszett a cikk, kövess be INSTAGRAMon is!

Ahol folyamatosan osztok meg hasznos trükköket, inspirációkat és motivációkat, hogy otthon is jó legyen!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.