Lakásban élsz vagy családi házban? Tudd meg mik a legfontosabb feladatok, házimunkák melyeket a tavasz beköszöntével feltétlenül ajánlott elvégezni kint és bent.

A tavasz a megújulás ideje a természetben. Otthonunkat, kertünket sem árt felfrissítsük ilyenkor, sőt akár házimunka rutinunkat is újragondolhatjuk.

A tetőfedő elemek és a vízelvezető rendszer ellenőrzése

Ahogyan a benti házimunkák esetében is, kint a ház körül is haladjunk fentről lefelé. A tavasz a hevesebb esőzések időszaka, ezért kiemelten fontos, hogy az ereszcsatorna és az elfolyók mindenhol kifogástalan állapotban legyenek. A házimunkák körébe még bőven belefér, hogy fogj egy létrát, seprűt és takarítsd végig a csatornát a ház teljes vonalában! Gyűjtsd össze belőle a száraz faleveleket, a tél folyamán odaszorult ágakat és egyéb törmelékeket! Mindeközben pedig alaposan vedd is szemügyre annak állapotát apró lyukakat és nagyobb repedéseket keresve rajta! Ha ilyet találsz, azt feltétlenül orvosold, különben akár egy komolyabb falbeázással is számolnod kell. Ugyanezen okból kifolyólag a tetőcserepekre is vess egy pillantást! Ha látsz sérült darabot, cseréld vagy cseréltesd ki rövid időn belül!

TIPP: Ha szakembert hívunk, az legyen olyan aki nemcsak a tetőfedést tudja ellenőrizni, hanem egyben a tetőtéri ablakok állapotát is ellenőrzi, és ha kell bádogosmunkát is végez. Ezáltal az eresz estleges javításait is rábízhatjuk.

A ház körüli fák metszése

Abban az esetben, ha a háztető, vagy a belépő villanyvezeték fölé kinyúlnak a fák ágai, hívjunk segítséget azok eltávolítására. Egy nagyobb vihar letörheti ezeket az ágakat, ami súlyos szerkezeti károkat okozhat a villanyvezetékekben, az ablakokban vagy akár a tetőszerkezetben. Ez utóbbi fokozott felügyeletet igényel, főként ha a háztetőre napkollektorokat telepítettünk.

TIPP: A vezeték közeli növényzet kezelésével kapcsolatban az áramszolgáltató oldalán találtok bővebb információt. A gallyazáshoz szükséges feszültségmentesítést, a munkálatok alatti szakfelügyelet például az E.ON térítésmentesen biztosítja.

A közmű csatlakozások ellenőrzése

Az idősebb családi házaknál különösen fontos, hogy a közmű csatlakozások belépési pontjai jó állapotban legyenek. A gáz-, villany-, vízvezeték körül az idő, és persze az időjárás kikezdi a fal külső burkolatát, repedések, lyukak keletkeznek, ahol a rovarok és kisebb rágcsálók, valamint a víz bejuthatnak a falszerkezetbe és a házba.

Nemcsak a külső, de a belső elemeket is ellenőrizni kell, nézzünk utána, van-e szivárgó vízvezeték, csöpögő csaptelep, lötyögő konnektor, megrongálódott szigetelés a gázcsöveken.

TIPP: Érdeklődj szolgáltatódnál! Némely ellenőrzési munka ezek közül bizonyos időközönként ingyenesen elérhető.

A nyílászárók tavaszi karbantartása, azaz ecsetes házimunkák

Műanyag nyílászárók esetében a keretet, a tömítést, az üvegbetétet, a vasalatot kezeljük a forgalmazó/gyártó által ajánlott tisztítószerrel. A vasalatok ápolása, zsírozása megakadályozza a rozsdásodást, a tömítést pedig nem csak tavasszal, de ősszel is ellenőrizni kell, amit javítsunk/cseréljünk, ha szükséges.

A kinti házimunkák sorában talán a leginkább időigényes feladat a fa nyílászárók karbantartása. Ha szeretnénk minél hosszabb ideig megőrizni a faelemek épségét, szépségét, ne az erre fordított időn spóroljunk.

A natúr fafelületeket csiszoljuk le, kezeljük rovarirtóval, tömítsük a hézagokat fatapasszal, csiszoljuk át újra, kenjük be a teljes fafelületet lenolajjal. Ha változtatni szeretnénk a színén, kenjük be fapáccal, majd igény szerint lakkozzuk.

festett fafelületek karbantartása némileg bonyolultabb, hiszen a festék eltávolításához nem elég a csiszolóvászon, a flexszel pedig kárt okozhatunk a fa épségében. Éppen ezért, kromofágot kell felvinni a festett felületekre, majd a behatási idő után eltávolítani azt.

Ezután ugyanúgy járjunk el vele, mint a natúr fafelülettel, csak pácolás helyett fessük le újra. Ne feledjük az alapozó és fedőfesték előírás szerinti használatát sem!

Értelemszerűen a fa nyílászárók karbantartását olyan időszakra tegyük, amikor már gyakrabban napos az idő, hiszen az egyes kezelési szakaszok között száradniuk kell az elemeknek. Sokan éppen ezért inkább késő tavaszig, vagy akár nyárig kihúzzák a fafelületek karbantartását.

Kerti házimunkák

Ha nem ültettünk tavaszi hagymásokat ősszel, de színesebbé szeretnénk tenni kertünket, akkor vehetünk előhajtatott hagymásokat vagy kankalint, árvácskát, hunyort. Ezek mind akár virágládákban is prímán elvannak egy balkonon vagy párkányon. Ha pedig tavaszi kerti házimunkák, akkor az első, hogy takarítsuk ki a kertet is, vágjuk le az elszáradt egynyáriak szárait, gyűjtsük össze az őszről maradt faleveleket, gereblyézzük, szellőztessük át a gyepet. Gondoskodj a gyep pótlásáról és táplálásáról is! Ez amolyan kerti tavaszi nagytakarítás, itt is eltűntetjük a régit, ami már elhalt, sérült hogy helyet, teret engedjünk az új hajtásoknak, ezzel segítve a természet tavaszi megújulását.

Végezz nagytakarítást, azaz házimunkák az udvaron

Csakúgy mint a lakásra, az udvarra és a kertre is ráfér késő tavasszal egy alapos takarítás. A kinti házimunkák elvégzése legtöbbször az állagmegőrzés és a biztonságos használat kulcsa. Magasnyomású mosóval veresd át a járdát, mosd le a garázskaput és a ház falát! Keresd elő a kerti szerszámokat a tárolóból és azokat is öblítsd át, hogy tisztán köszönthessen rájuk az új idény. Vedd elő a kerti bútorokat is! Meleg, mosószeres vízzel alaposan törölgesd át mindet! A teraszon is portalanítsd a korlátot, mosd át a járólapot, és készítsd elő a párkányt a balkonnövényeknek! Ha az idő engedi, a kerti dísz- és gyümölcsfákat is megmetszheted.

TIPP: A vizes munkákhoz javaslom, hogy válasszunk késő tavaszi vagy kora nyári időpontot, amikor már akár a 30 fokot is eléri a hőmérő, hiszen ilyenkor az sem gond ha vizesek leszünk!

Elektromos berendezések

Bár távolinak tűnik, már tavasszal jó ötlet felkészülni a hőségre, hiszen nem szerencsés, ha a kánikulában derül ki, hogy nem működik a légkondicionáló.

TIPP: Utóbbit nem csak a lakásban, az autóban is érdemes ellenőrizned, és ha szükséges, a tisztítást sem ajánlatos halogatnod.

Ha olyan mázlista vagy, hogy tartozik medence a házadhoz, akkor szép lassan ideje megnézned, nem szorul-e javíttatásra, mennyire viselték meg a téli mínuszok.

A kinti, elektromos készülékeket is nézd át! Nem ázott be a csengő, a riasztó, üzemel a kültéri világítás?

Kezdődhetnek a benti házimunkák – ablakmosás, függönytisztítás

Ha végeztél a kinti munkálatokkal, helyezd át a hangsúlyt a benti házimunkák sorára. Tavasszal, általában húsvét környékén szoktak a legtöbben sort keríteni az év első felében esedékes ablaktisztításra, függönymosásra!

TIPP: Ha kicsit vársz és késő tavasszal kezdesz hozzá ezekhez a munkákhoz, talán már esőből, viharból sem lesz annyi, mint kora tavasszal. A függönyökkel együtt a díszpárnahuzatokat, a bútorok levehető borításait is dobd a gépbe! Ha függönyeid kedvenc virágillatú öblítőddel mosod és vizesen akasztod vissza, néhány napig tartó kellemes tavaszillatot varázsolhatsz lakásodba.

Szőnyegtisztítás

Ez az amit ha kertes házban laksz, érdemes nyár végére időzíteni, hiszen egész nyáron nyitott ajtóknál mászkálunk ki-be. Ráadásul ilyenkor kifizetődőbb ha magad végzed ezt a házimunkát! Kölcsönözz egy gépet és a szárítást bízd a teraszon a napocskára.

Ha lakásod van, akkor lehet a tavaszi házimunkák része is.

Ha otthon nincs rá lehetőséged (vagy kedved), bízd rá a profikra, ma már elviszik, kitisztítják és házhoz is viszik a szőnyegeid a tisztító cégek.

Nagytakarítás a konyhában

Szánj rá egy napot, vagy ha kell, egy egész hétvégét és alaposan takarítsd ki a konyhát, a hűtőt, a sütőt, a kamrát is, mindent. Meglásd, sokkal jobban fogod érezni magad utána! Tiszta konyhában pedig a főzés is nagyobb élvezet!

Redőny, reluxa

Bár nagytakarításkor ezek általában fel vannak húzva, hogy hozzáférj az ablakokhoz, de ne feledkezz meg ezeknek a takarításáról sem.

További – benti – házimunkák

A következő dolgok takarítása sokaknak vagy az éves, féléves nagytakarítás része, vagy vannak akik szimplán el is feledkeznek néhányukról. Nálam a heti, havi vagy a negyedévente elvégzendő házimunkák közé tartoznak.

Világítótestek, csövek

Lámpabúrok, csillárok, égők, villanykörték… egyszóval minden olyan dolgot járj körbe a lakásba és töröld át, ami fényt bocsát ki magából. A csöveken is vastag porréteg tud szinte észrevétlenül leülepedni. Ne várd meg!

Villanykapcsolók, konnektorok

Naponta többször is használod, viszont valahogy mindig elfelejted, vagy csak nagytakarítások alkalmával jut eszedbe áttörölni? Ezentúl takarítsd le őket gyakrabban!

Kilincsek és fogantyúk

Bár ezek porosak biztos nem lesznek, viszont mivel állandóan megfogod, akár tiszta, akár olajos, piszkos kézzel, nedves ronggyal ezeket is át kell törölni rendszeresen.

Kuka, szennyestartó kosár

A kukában általában kukazsákban gyűjtjük a szemetet, amit rendszeresen kidobunk. Ettől függetlenül havonta vagy kéthetente egyszer érdemes kimosni.

TIPP: A szennyestartót is töröljük át nedves ronggyal vagy ha mosható anyagú, mossuk ki.

Szekrények teteje

Ne csak évente egyszer próbáld meg eltávolítani az addigra akár már több milliméteres porréteget. Főleg ha gáztűzhelyed van, mert ebben az esetben a gáz is ragacsos nyomot hagy rajtuk.

TIPP: Háztartási zsíroldóval a makacs, gáz alapú porréteg is egy törlésre eltűnik. Ne feledkezz meg a képek, tükrök keretének áttörléséről sem!

Előszobai cipőtároló

Nyáron belefér a ritkább takarítás, de saras, esős, esetleg havas időben elengedhetetlen 1-2 hetente foglalkozni vele.

Eszközök a házimunkák végzéséhez

Kis konyhai eszközök (vízforraló, kenyérpirító, melegszendvicssütő): Ha rendszeresen takarítod őket, a vízforralót vízkőteleníted vagy például a melegszendvicssütőt áttörlöd rögtön használat után, akkor sokkal kevesebb idő és energia mintha csak alkalmanként tennéd ugyanezt. Ráadásul az élettartamukat is megnövelheted.

Nagy gépek (hűtő, mosógép, mosogatógép): Hasonló a helyzet, mint a kis konyhai gépekkel, csak itt azért is fontosabb, mert egy új vízforralót már akár 3-4 ezer forintért is vehetsz, egy új mosógép viszont akár százezer forint is lehet.

TIPP: A mosógépet érdmemes belülről is rendszeresen tisztítani. A zsír- és vízkőoldás által a ruháid is sokkal tovább maradnak szépek.

Takarító eszközök: A takarítás végeztével ne felejtsd el eszközeidet is áttörölni, mosni, esetleg fertőtleníteni vagy éppen cserélni.

Végül, ha már tavasz, akkor vigyél otthonodba egy kis tavaszt!

Tavaszi színek, tavaszi illatok, egy új terítő, új párnahuzatok, új függöny, vagy esetleg új szín a nappaliban, meglásd, a hangulatod is jobb lesz tőlük!

TIPP: A Pinteresten számos tavaszi hangulatú dekor tippet gyűjtöttem össze, KATT IDE!

Tedd el a téli vastag paplanokat és takarókat! Végre jön a jó idő, nem lesz már ezekre szükség. Egy-két vékonyabb pléd maradhat még a hűvösebb napokra, de reméljük dunyhákra már tényleg nem lesz szükség.

A házimunkák esetén, lelki egészségünk érdekében, mindig át kell gondolnunk, hogy mi a számunkra megfelelő rend és az ehhez kapcsolódó rendszer. Ezt legjobb ha szokásainkhoz alakítjuk. Például ha többszintes családi házunk van, ahol az emeleten csak a hálószobák vannak, ott lehet hogy ritkábban van szükség portörlésre mint a lenti nappaliban, ahol ébren töltött időnk nagyrészét töltjük.

A lényeg, hogy az otthonunk szolgáljon minket és ne fordítva. Érezzük jól magunkat benne, a házimunkák sose terheljenek le annyira, hogy ne jusson idő élvezni a családdal töltött időt, az otthon melegét, a jól megérdemelt pihenést.

TIPP: Amennyiben gyerek is van a családban, nagyban megkönnyíti a hétköznapjainkat, ha őt is bevonjuk a házimunkák elvégzésébe vagy ha kisebb még, amit csak lehet közösen végzünk el vele.

Forrás:

https://www.bien.hu/koruli-teendok-naptara-–-mikor-hogyan/

https://citygreen.hu/keszuljunk-fel-a-haz-koruli-tavaszi-munkakra/

https://www.otthonokesmegoldasok.hu/tipp-2/hello-tavasz-ezek-legfontosabb-teendok-ilyentajt-haz-korul/

https://www.otthonokesmegoldasok.hu/friss/marciusi-feladatlista-ezek-a-fontos-otthonod-koruli-teendok/

https://www.otthonokesmegoldasok.hu/kreativ/13-dolog-a-lakasban-ami-tobb-takaritast-igenyelne/

Ha szeretnél a cikkben említett házimunkákhoz ÉVES TERVEZŐT INGYENESEN, hogy mindig REND LEGYEN, kérlek írj Nekem 3 témát, amiről még szívesen olvasnál!

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.