OTTHONI IRODA, ÍRÓASZTAL RENDSZEREZÉS

Nem árulok el titkot azzal, hogy az íróasztal rendszerezés igen fontos kulcs a hatékonyság növeléséhez, ezért szervesen hozzájárul ahhoz, mennyire jól végezzük munkánkat is.

A zseni átlát az íróasztal káoszán

Hidd el, nincs annál bosszantóbb, ha épp egy prezentáció közepén vagy és hiába keresed az egyik dokumentumot, amire éppen szükséged lenne, mert az íróasztalodon egy kisebb hegynyi papír tornyosul. Vagy telefonon időpontot egyeztetsz és nincs papír vagy toll a kezed ügyében. Esetleg jól jönne egy radír, de égen-földön nem találod, pedig rémlik, hogy valamikor, valahol volt egy. Nyomtatnál, de hova is tetted azt a bontott csomag irodai papírt? Borítékra van szükséged, de nem találod a megfelelő méretet, mert össze-vissza vannak bedobálva a szekrénybe és átláthatatlan.

Ha most éppen mosolyogsz, akkor megtörtént már veled is valamelyik és azon tűnődsz, hogy jó, de mit csináljak ezzel a sok apró vacakkal? Hogyan rendszerezzem az íróasztalom, az otthoni irodám?

Otthonszervezés, íróasztal rendszerezés

Először is, szelektálj!

Bárhol szeretnél rendet tenni, az első mindig a szelektálás! Az irodádban, az íróasztalodon csak olyan dolgok legyenek, amik odavalók. A gyerekek játékai, használt tányérok és poharak, az előző este olvasott könyv kerüljön mind a helyére!

Rendszerezd az íróasztalod!

Szüntesd meg a számla és postakupacokat az íróasztalodon! A dokumentumok rendszerezése nehéz és sokszor kellemetlen, hiszen senki sem szívesen nézeget és rendezget számlákat. Viszont amint rendszert viszel bele, visszanyered az irányítást felettük és hirtelen sokkal jobban érzed majd magad!

Hasznos lehet a dokumentumokat egy fiókrendezőben vagy egy irattartóban gyűjteni. Ami már nem szükséges azt daráld le, dobd ki!

Legyen külön helye azoknak a dokumentumoknak, amikkel még kezdeni kell valamit. Például értesítés a szemétszállítótól, hogy ezentúl csak a levélben megküldött matricával ellátott, igazoltan jogosult előfizetők kukáit fogják hetente üríteni.

A megmaradt papírokat rendezd olyan kategóriákba, melyek számodra a legésszerűbbek, legyen az pénzügyi, egészségügyi vagy éppen személyes. Ha kevés hely van az íróasztalon, a fiókrendező jobb megoldás lehet számodra, mint egy vastag irattartó.

Legjobb, ha a papírmentességre törekszel, azaz örökre véget vetsz a papírtengernek! Ma már az összes banknál elérhető elektronikus számlacsomag, elektronikus egyenlegközlővel, a közműszámlákat is lehet elektronikusan kérni, ráadásul többen kedvezményt is nyújtanak cserébe. A többi szolgáltatót is, ha lehet, elektronikus úton fizesd!

Arra figyelj azonban, hogy a digitális tárolás is hasonló fegyelmet igényel, mint fizikai társai. Könnyen telítődik a hely a pendrive-on, külső vagy épp a géped saját, beépített winchesterén, mellesleg a „felhő” sem végtelen! Gondold át, mennyi végeérhetetlen irodát kell építsenek a szervereknek, melyek a rengeteg, sokszor felesleges adatot tárolják!

Íróasztal rendszerezés

Egy hagyományos irodában általában van néhány szekrény a tollak, füzetek és egyéb irodai eszköz tárolására. Otthon valószínűleg nincs ennyi helyünk, amit e célra fordíthatnánk, de sok ügyes trükk van, hogyan tartsuk rendben ezeket az eszközöket otthon, akár az íróasztalon is.

Először is nézd át, hogy mi az, amit egész nap használsz – néhány toll, jegyzettömb, egy naptár?

Ezeket rendezd az íróasztalon elérhető távolságba, míg a ritkábban használtakat tedd be a fiókba vagy egy szekrénybe. Lehet kapni kisebb-nagyobb emeletes, kihúzható rekesszel ellátott műanyag tárolókat. Ezekben tárolhatod a többi post-it tömböt, ollót, radírt, szövegkiemelőt stb., szükség szerint rendszerezve. Azt is gondold át, hogy valóban szükséged van-e legalább 10 különböző színű kiemelőre vagy megelégszel 2-3 darabbal? Tollból sincs szükséged 2-3db-nál többre!

 

Légy kreatív íróasztalod rendszerezésében!

Műanyag tároló híján teheted a dolgokat egy cipősdobozba is, amit megfelelően feliratozva könnyen átláthatóvá tehetsz. A legjobb mégis, ha áttetsző tárolókban helyezed el őket, jobban segítve a vizuális tájékozódást.

Légy kreatív! Használj elosztókat, akár kartonpapírból vagy használj bébiételes, csavaros tetejű konzervüvegeket, melyek az íróasztalon is jól mutatnak!

A kreativitás és az újrahasznosítás karöltve verhetetlen eredményeket hozhat! Egy ügyfelem Milka csoki papírokat borított be áttetsző, ragasztós füzetborítóval és mintás textillel bélelve, szuper cipzáras tolltartót készített. Keress DIY videókat YouTube-on és vesd be magad az alkotás örömébe!

Ne felejtsd el, hogy sosem a tárolás a lényeg, hanem hogy tárgyaidat a csak feltétlenül szükséges mennyiségre korlátozd!

Tartsd pórázon a kábeleidet!

A mai világban elképzelhetetlen egy iroda vagy számítógépasztal millió és egy kábel nélkül, hiszen rengeteg elektronikus eszközt használunk. Telefon, tablet, asztali számítógép, laptop, egy monitor, az elosztó, a tömérdek töltőről már nem is beszélve.

Menj végig ezeken is, szelektálj! Nézd meg, ha egy töltőt tudsz több eszközhöz is használni, csökkentsd a számukat. Használj kötegelőt, kábelrendszerezőt. A takarítás megkönnyítésére is gondolj, hiszen míg az irodában ezt megoldják helyetted, otthon rendszerint ezt is magunknak kell megoldani. Szuper kétoldalú ragasztók, nanotechnológiás tapaszok segítenek, hogy a sok kábel ne a földön tekeregjen, amitől aztán képtelenség takarítani, vagy ha megemeled, valami biztosan kilazul, kihúzódik.

Ha teheted, válts kábelmentes változatra, használj wi-fi-t, bluetooth-t stb. Az egér, billentyűzet és a nyomtató ma már szinte inkább kábelmentes változatban kapható elsődlegesen.

Kis helyiségek

Amennyiben tényleg icipici a rendelkezésre álló hely, nyugodtan gondolkozz függőlegesben is, azaz ne félj használni a falat vagy épp az íróasztal oldalát! Szekrény híján a kihúzható fiókos műanyag tárolókat az asztalodon is elhelyezheted.

VÉGÜL…

Ha minden a helyére került, már „csak” vigyázni kell a rendre, azaz ügyelj rá, hogy mindig mindent a helyére tegyél, ha nincs helye, jelölj ki neki egyet, ne legyen lehetőségük a kallódó dolgoknak ismét felhalmozódni az íróasztalodon. Ha minden nap ezt teszed, hamar beépül a napi rutinjaid közé és nem fog többé gondot okozni.

Forrás:
https://www.dumpsters.com/blog/home-office-organization

Ha tetszett a cikk, kövess be Pinteresten is!

Folyamatosan osztok meg hasznos trükköket, inspirációkat és motivációkat, hogy otthon is jó legyen!

A Pinterest tele van jobbnál-jobb ötletekkel, ha beírod hogy „office organization”, „cable organization”, de egy binder (rajz) csipesz, vagy a nyitható és a hagyományos kötegelő is csodákra képes!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.