Barion Pixel

Az otthonszervezés egyik kulcs fontosságú területe a konyha és étkező, még Marie Kondo szerint is, aki pedig nem is a helyiségenként selejtezést és rendszerezést támogatja, hanem inkább a témakörönként haladás híve.

Nálunk, magyaroknál a konyhának erősen tradicionális a szerepe, hiszen nagyanyáink korában, amikor még több generáció is együtt élt, azok asszonyai mindig a konyhában gyűltek össze.

Később, de még mielőtt az amerikai konyha divatba jött volna, továbbra is előszeretettel gyűltek össze az emberek a konyhában, hiszen, ha nem akarták a háziasszonyt magára hagyni, akkor köré kellett szervezni a beszélgetést. Így alakult ki a legtöbb konyhaparti, aminek csak az vetett végett, ha a házigazda áttette a székhelyét a nappaliba.

Az amerikai konyha elterjedésével azonban a konyha összeolvadt a nappalival, sokszor az ebédlővel is.

Ha otthonszervezés a célunk, mindenképp javasolt e két terület együttes kezelése. Mindkettő mindennapjaink fontos része, szinte nincs olyan nap, napszak, amikor ne használnánk őket.

Amit pedig gyakran használunk, ott kiemelten fontos, hogy minden kézre essen és meglegyen a helye, különben könnyen és gyorsan káosz alakulhat ki. Persze nem csak a konyhában kell mindennek meglegyen a helye, hanem az otthonunk minden részén. Csak így tudjuk elkerülni, hogy a vízszintes felületeink (lásd konyhapult és ebédlőasztal), ne váljanak “szemétlerakóhoz” hasonlóvá.

nappali

Gondoljuk át, mit csinálunk leggyakrabban

A konyha kell az embert szolgálja, nem pedig fordítva. Csakúgy, mint a ritkán használt tárgyak pulton való halmozása, egy csésze tea főzéséhez 3-4 szekrény és fiók kihúzása ugyanúgy nem célravezető és nem a legpraktikusabb módja a hely kihasználásának. Ehelyett tegyünk el mindent, amit nem használunk rendszeresen (vagy, ha soha nem használtuk, akkor szabaduljunk meg tőle).

TIPP: Fontoljuk meg a konyha átrendezését a leggyakoribb tevékenységek köré. Létrehozhatunk például egy teaállomást, ahol bögrék, teás zacskók, víz forraló és teáskanál egy helyen vannak.

Ne legyen mindenből végtelen mennyiségű tartalékunk

Legyünk őszinték – elegendő edényt és evőeszközt tartunk otthon egy 15 fős család számára, bár valójában csak négyen vagyunk?

A legtöbb embernek sokkal több bögréje, tányérja, kanala és így tovább van, mint amennyire valójában szüksége van, de küzdünk, hogy megszabaduljunk ezektől a dolgoktól, mivel “hasznosnak” tartjuk őket.

Valójában minden, amire szükségünk van a konyhánkban, az az, ami elegendő a napi étkezéshez a családdal, plusz néhány tartalék törés estére.

Sok családnál jellemző, hogy ha például a bögrék mennyiségét a felére csökkentjük, még mindig nem lesz hiány belőlük egyszer sem.

De mi van, ha összejövetelt szervezünk? – kérdezik sokan, mert ez gyakori ürügy a tányérok vagy poharak selejtezésekor. Gondoljuk át, hogy mennyire gyakoriak a nagyobb összejövetelek és ezeken hány fővel szoktunk számolni? Ha nem jellemző, hogy az egész családot unokatestvérestől vendégül lássuk, akkor nem szükséges a 24-es étkészlet.

Az otthonszervezés egyik sarkalatos pontja, hogy úgy rendszerezzünk, hogy mindig láthassuk mink van

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már azt a forgatókönyvet, amikor egy csomó új hozzávalót vásárlunk egy recepthez, de később rájövünk, hogy a szekrényben már volt belőle. Az étel elrendezése létfontosságú az élelmiszer pazarlás csökkentése érdekében. Egy olyan egyszerű művelet, mint a szekrények elrendezése úgy, hogy a dobozok előre nézzenek, nagyban megkönnyíti az életünk. Az otthonszervezés lényege, attól függetlenül, hogy élelmiszereink eredeti csomagolásukban tároljuk vagy áttöltjük őket egységes tárolókba, hogy törekedjünk az átláthatóságra!

TIPP: Az eredeti csomagolású termékeket könnyen csoportosíthatjuk egy szép kosárban (csakúgy, mint a fűszereket, ha kisebb üvegekbe tesszük őket), míg az egységes tárolók általában a tárolóhely kihasználásának hatékonyságát növelik (és csökkentik a vizuális zajt, amit a színes címkék áradata kelt).

Otthonszervezés során mindig legyünk praktikusak dolgaink elhelyezésével 

A praktikus gondolkodás nem csak a szokásos konyhai tevékenységek megkönnyítését jelenti; hanem a kevésbé használt eszközeink leghatékonyabb elosztásáról is szól. Ha például egy tárgy nehéz, azt valahol alacsonyan helyezzük el, mert különben ritkábban vesszük elő, attól tartva, hogy egyszer csak a fejünkre esik. Hasonlóképpen, azokat a tárgyakat, amelyeket csak különleges alkalmakor veszünk elő – mondjuk egy vacsoraparti elegáns evőeszközét -, egyértelműen érdemes felcímkézett dobozba eltenni, hogy szükség esetén egyszerűen elő, majd újra el lehessen tenni.

TIPP: Sok konyhai helyet pazarolunk, ha nem használjuk ki megfelelően a rendelkezésre álló teret. Ha például a szekrényben egy polc van és alatta, felette hatalmas tátongó hely, fontoljuk meg egy új polc beszerelését vagy polcelválasztó használatát.

Otthonszervezés az ebédlőben – kezdjük a „papírmunkával” 

Az egyik leggyakoribb dolog, amit az étkezőasztalokon találunk azok újságok, könyvek, régi számlák és postai levelek. Ne halogassuk ezek rendszerezését! Legjobb, ha máris kialakítunk nekik megfelelő helyet és ezentúl nem az asztalra tesszük őket, hanem azonnal a helyükre.

TIPP: Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Keressünk néhány kosarat vagy nyitott tárolóedényt és rendszerezzük ezekbe rendszerezzük őket. Rendezzünk mindent kategóriákba és dobjuk a hulladékot a megfelelő hulladékgyűjtőbe.

Találjunk helyet az asztalon lévő tárgyaknak a lakás más részein 

Ha sok töltővel és feltöltendő eszközzel rendelkezünk, hozzunk létre egy töltőállomást, ahol az összes töltőt véglegesen tároljuk. Így elkerülhető, hogy a laptop, telefon stb. a konyhapulton vagy az ebédlőasztalon kallódjon, töltődjön. Kalap, kesztyű és kabát mind a szekrénybe kerül. Győződjünk meg arról, hogy elegendő fogas van a szekrény belsejében ahhoz, hogy mindent fel lehessen akasztani és ne a szék támlájára kerüljön.

TIPP: Nézzünk körül, és találjunk minden tárgynak helyet. Ez elkerülhetetlen ahhoz, hogy az ebédlő (és otthonunk) rendezettebb legyen.

Miután az étkezőasztalt lepakoltuk, díszítsük középen egy évszaknak megfelelő dísszel

Van egy bizonyos elegancia, amit egy tiszta étkezőasztal biztosíthat csak, ami különlegességet ad otthonunknak. Most, hogy az asztal mentes a kallódó tárgyaktól, itt az ideje eldönteni, hogy mit helyezzünk az asztal közepére. Ez lehet egy váza friss virágokkal, egy tál friss gyümölcs vagy akár egy kisebb szobor vagy egy szép dísztál.

TIPP: Válasszunk valamit, amit szívesen nézegetünk és ami jó beszélgetésindító lehet, ha vendégeink vannak.

Forrás, inspiráció:

https://www.housebeautiful.com/lifestyle/organizing-tips/a9380/6-golden-rules-for-decluttering/

https://www.deluxemaid.com/2020/04/organize-declutter-dining-room/ 

Szeretnél egy élhetőbb, rendezettebb konyhát, ebédlőt? Írj nekem!

Akkor is felveheted velem a kapcsolatot, ha elakadtál és csak egy kis motivációra van szükséged.

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.