Barion Pixel

Ki is ő, azaz Marie Kondo?

Akik picit is beleássák magukat a rendrakás, rendszerezés és otthonszervezés témájába, nagyon hamar belebotlanak a konmari módszerbe, azaz Marie Kondo munkásságába.

A japán származású Marie Kondo élete nagy részét a rendrakás művészetének áldozta és ma is leginkább tanácsadással, otthonszervezéssel foglalkozik. Mondhatjuk, hogy egyike a legnépszerűbbeknek. Világszinten a top 10-ben van, míg Magyarországon határozottan a legismertebb nemzetközi tanácsadó a témában.

Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját sorozata van a Netflixen és főbb könyvei, a Rend a lelke mindennek és a Tiszta öröm nálunk is megjelentek, magyar fordításban.

Marie Kondo

A kép forrása: Marie Kondo Instagram oldala.

A konmari-módszer lényege, lépései

Első művének eredeti címe ’The Life-Changing Magic of Tidying Up’, melyet magyarul – igen találóan – egy mondással azonosítottak, miszerint „Rend a lelke mindennek”. Ez igen jól közvetíti a szerző mondanivalóját is, hiszen úgy tartja, hogy ha a módszerét követve rendet teszel magad körül, az óriási horderejű dolgokat hoz magával minden területen, akár a családban, akár a munkában. Minden a helyére kerül, nem csak fizikai valójában, hanem a lelkedben is.

Módszerének megvannak a konkrét lépései és a folyamatában kiemelkedően fontos helyet kap a selejtezés és az elengedés.

Kategóriák és az örömszikra fontossága Marie Kondo szerint

Azokat a tárgyakat, melyekre már nincs szükségünk, nem szolgálnak minket és céljainkat, nem okoznak örömet, el kell engedni és le kell selejtezni.

Marie Kondo selejtezés során a tárgyakat kategóriákba sorolja, az alapján, hogy mennyire könnyű vagy éppen nehéz elengedni őket.

Könnyebben engednünk el olyan dolgokat, melyek kevésbé állnak közel hozzánk, ezért Marie is úgy építette fel a lépéseket, hogy az első kategória a talán mindenki számára legkönnyebben selejtezhető, elengedhető, ami a RUHÁK. A ruhákat követik a KÖNYVEK, a DOKUMENTUMOK, majd a legnagyobb és legáltalánosabb kategória, mely mindent magába foglal a többin kívül, a „KOMONÓ”. Végül az elengedés szempontjából legnehezebb marad a végére, a SZENTIMENTÁLIS értéket képviselő tárgyak, azaz fényképek, ajándékok, örökségek.

Mivel az elengedés egy tanulási folyamat, az általa meghatározott sorrend segít ebben és mire az utolsó, legnehezebb kategóriához érünk, talán már könnyebben is megy. A döntést pedig azt határozza meg, hogy az adott tárgy örömet okoz-e nekünk (angolul: „sparks joy” – azaz örömszikrát gyújt bennünk).

Mari Kondo szerint az elengedés, mint gátoló tényező

Amint belefogunk a selejtezésbe, elkerülhetetlenül szembesülünk a ténnyel, hogy az idők folyamán mennyi mindent halmoztunk fel, feleslegesen. Ha végig nézünk a kiselejtezett tárgyakon, akaratlanul is számolni kezdünk, mennyi pénzt is költöttünk minderre és rájövünk, hogy bizonyára lehetnénk ennél tudatosabb fogyasztók is. Ezzel máris elindulunk azon az úton, ami segíti fejlődésünket, hiszen jobb esetben legközelebb mikor vásárolnánk valamit, feltesszük magunknak a kérdést, hogy valóban szükségünk van-e az adott tárgyra és vásárlás helyett azonnal elengedjük.

Marie Kondo szerint az emlékekkel kapcsolatos tárgyaktól a legnehezebb a megválás, hiszen azok szentimentális értékkel bírnak számunkra. Tartsuk meg azokat, melyeket örömmel veszünk a kezünkbe és adjunk helyet nekik a mindennapjainkban!

TIPP: Ha például van egy régi vázánk, melyet nagymamánktól örököltünk, ne hagyjuk porosodni, hanem tegyük az asztalra egy csokor virággal. Ne tartogassunk azonban régi fotókat vagy ajándékokat korábbi szerelmeinktől, hiszen azok csak visszahúznak a múltba. Nem engedik megélni a jelen örömeit és nem is mutatnak a jövőbe.

 

Jó lesz még valamire

A „jó lesz még valamire” a legrosszabb kifogás az elengedésre. Ilyenkor magunk sem tudjuk mi a célja, rendeltetése az adott tárgynak és idővel azt sem fogjuk tudni mi mindent tettünk ilyen megfontolással a szekrény vagy a padlás egyik szegletébe.

Talán elsőre hosszúnak és bonyodalmasnak tűnik, de hidd el, egyáltalán nem az! Ne hagyd, hogy a tárgyak uralkodjanak feletted, hiszen azok vannak miértünk és nem fordítva!

Ha az utadon elakadnál, vagy már az elinduláshoz is úgy érzed, segítségre van szükséged, akkor fordulj hozzám bizalommal!

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.