Barion Pixel

A nappali tagadhatatlanul lakásunk egyik legfontosabb része, de legalábbis bizonyára központi helyet foglal el, hisz a családi élet legfőbb helyszínének számít, főleg ha a konyhával egy térben helyezkedik el.

Nappali, a lakás közkedvelt élettere

Természetesen minden helyiség fontos része az otthonunknak, de a nappali kiemelt helyet foglal el, hiszen több funkciót is betölt. Teret biztosít a családi beszélgetéseknek, egy hangulatos bekuckózásnak, TV-zésnek, ha gyerekeink vannak, a játéknak. Sokszor itt látunk neki tornázni, de lehet az ebédlőasztal is itt található. Ha kandallónk van, télen meghitt estéket tölthetünk a melege mellett, akár forró csokoládét vagy forralt bort kortyolva.

Éppen ezért, többszörös funciójából adódóan, kitűnű terep arra, hogy megfeledkezzünk magunkról és könnyen elcsússzunk a rendrakással. Egy ilyen helyiségben kiemelt szerep jut a rendszerezésnek is.

nappali

A nappali helyiség kialakítása

A helyiség összhatásához falaink színe is sokat hozzáad, ezért ezt mindenképp használjuk ki a lakberendezés kiválasztásakor. Minél nagyobb alapterületű egy nappali, annál inkább megéri elgondolkodni az álmennyezet illetve a beépített hangulatvilágítás lehetőségén is, még ha tisztántartása némileg körülményesebb is. Az ablakok és teraszra nyíló ajtók is meghatározóak lehetnek. Bátran használjunk nagyobb üvegfelületeket, melyek több fényt engednek be és ezáltal csökkentik is a „rakodásra” használható teret. A nappali mérete maximalizálásának egyik nagyszerű módja pedig a tükrök használata. A nagyobb tér illúzióját és kevésbé rendetlen környezetet teremtenek.

A nappali helyiség falait sokféleképpen dekorálhatjuk, néhány jól kiválasztott kép vagy grafika jól mutathat, de akár egy tapétázott falrész is jó ötlet lehet itt is, nemcsak a hálóban.

TIPP: A napokban hallottam először az ún. „birth poster”-ről, ami nálunk most kezd teret hódítani. Egy egyszerű grafika, mely gyermekünket valósághű születési méretekkel ábrázolja. Szuper dekoráció és remek ajándék lehet belőle.

Nappali és a rendszerezés fontossága

Tevékenységeink sokszínűségét igencsak megsínylelheti a nappali, hiszen a rend megtartása nagyobb erőfeszítésbee kerülhet mint a lakás egy másik, egyszerű rendeltetésű helyiségében. Ha a nappaliba sétálva papírkötegeket, magazinokat, könyveket és játékhegyeket, esetleg sporteszközöket látunk, ott bizony sürgős rendszerezésre van szükség!

TIPP: Jó ha rendszeresítünk egy kosarat, melyet ha végigsétálunk a nappaliban, magunkkal viszunk és léptünkben-jártunkban beledobáljuk a nem odavaló tárgyakat, így nem egyesével kell velük szaladgáljunk, hogy minden a helyére kerüljön.

A legegyszerűbb, ha mindennek megvan a helye és használat után mindent oda is teszünk vissza. Ha valaminek nincs helye, mielőbb határozzuk azt meg, ezzel elkerülve az adott tárgy kallódását. Ha például temérdek távirányító van a nappalinkban, akkor gyűjtsük őket egy helyen. Ez lehet egy tároló funkcióval ellátott kisasztal vagy maga a TV állvány is. A lényeg, hogy számunkra kényelmes és elérhető legyen. Ne okozzon különösebb erőfeszítést hogy onnan elővegyük, majd használat után vissza, hiszen akkor hajlamosak leszünk a kanapén vagy az asztalon hagyni.

Ugyanígy biztosítsunk helyet a könyveknek, magazinoknak, díszpárnáknak hogy elkerüljük a halmozódásukat. Ha nincs dolgozószobánk és a papírjainkat a nappaliban kezeljük, vegyünk nekik egy papírtartót, rendszerezőt.

TIPP: A feldolgozást igénylő papírokat tároljuk külön azoktól, amiket már csak lefűznünk, rendszereznünk kell.

Mindennek megvan a maga helye

Tapasztalataim alapján, a legtöbb szobában van egy „kupi” sarok vagy egy bútor ami akkor is rendezetlen látvány nyújt, mikor egyébként alapvetően rend van a nappaliban. Ha van ilyen része a nappalinknak, ahol általában felgyűlnek a dolgok, akkor most ne csak arrébb tegyük a kupacot, hanem számoljuk fel. Találjunk helyet mindennek, ne csak pakolgassuk őket ide-oda. Ezáltal az egész szoba rendezettebbnek fog tűnni és talán miután mindennek helyet találtunk, kisebb eséllyel fog újra kialakulni a kupis rész.

Kerüljük a vasalára váró ruhák nappaliban való tárolását is! Minél gyakrabban landol a kosár a nappaliban, annál gyorsabban szokik hozzá szemünk a látványhoz és maradhat ott akár napokig is mielőtt hozzálátnánk.

Szintén egy egyszerű rendszerezési lépés, ha mindent egységesen helyezzünk el, azaz megvan, hogy merre néznek. Jól alkalmazható könyveken a könyvespolcon, de a kandallón lévő apró dísztárgyakon vagy akár a székeken, asztalokon.

Amikor minden összevissza, a szoba sokkal rendetlenebbnek tűnhet, mint amilyen valójában. Ilyenkor mi magunk is úgy érezhetjük, hogy összeszedetlenek vagyunk. Az asztalon lévő ceruzák vagy éppen a kanapén lévő párnák elegyengetése nagy hatással lehet az összképre és érzéseinkre.

Törekedjünk többfunkciós bútorok vásárlására, melyek megfelelő tárolóhelyet biztosítanak, de a kialakításuk, formájuk is harmonikus.

Lehetőség szerint, sporteszközeinket illetően, alkalmazkodjunk lakásunk méreteihez. Ha például kerékpároznánk vagy szobabicikliznénk, de azt csak a nappaliban tudjuk tárolni, akkor inkább válasszunk kevésbé tárolás-/helyigényes sportot és fussunk egyet kint a közeli sportpályán.

TIPP: Ha a lapos felületeket üresen hagyjuk, sokat javítunk nappalink rendezett megjelenésén. Ugyanígy a kábelrendezők és kábelcsatornák is hasznosak lehetnek.

Régi audió és VHS kazetták, DVD-k

Külön bekezdést szentelek nekik, mert azt látom, sokaknál igen sok helyet foglalnak.

Az elmúlt évtizedben a technológia drámai előrehaladtával sokunknál megmaradtak az elavult audiokazetták és VHS-szalagok vagy akár DVD-k, melyeket leginkább a nappaliban tárolunk.

A streaming szolgáltatásoknak köszönhetően ma már nem használjuk, nem hallgatjuk/nézzük meg őket. Sok értékes tárolóhelyet takaríthatunk meg régi adathordozóink megsemmisítésével, ezáltal ismét egy lépéssel közelebb kerülve a vágyott, rendezett otthonunkhoz.

TIPP: Gyermekünk szalagavatójáról azt a 10-15 percet, melyet valóban szeretnénk megőrizni az utókornak, digitalizáltassuk és tároljuk korszerű adathordozókon, tárhelyeken.

Végül…Gondolkodjunk funkciókban és tervezzünk a jövőre

Mindig akkor jut eszedbe valami elintéznivaló mikor végre leülsz pihenni a kanapéra? Tegyél egy jegyzetfüzetet és tollat a kisasztal fiókjába, hogy ezért ne kelljen ismét felállnod! Ha valami olyan dolog jut eszedbe ami nem azonnal megvalósítható, azt is jegyezd fel!

Ha például úgy látod, hogy a rend megtartásán sokat segítene, ha a macskajátékoknak lenne egy külön doboza, hogy a nap végén eltehesd őket, vagy ha a magazinok jól mutatnának egy kanapé karfára helyezhető tartóban, akkor tervezd meg a beszerzésüket!

Írd ezeket is a listádhoz és ne feledd, rend a lelke mindennek!

Forrás, inspiráció:

https://1000otthon.hu

https://www.thespruce.com/organize-the-living-room-in-30-minutes-4140442

https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/declutter-your-home/a577514/how-to-declutter-living-room/

Szeretnél egy élhetőbb, rendezettebb nappalit? Írj nekem!

Akkor is felveheted velem a kapcsolatot, ha elakadtál és csak egy kis motivációra van szükséged.

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.