Az otthonszervezés az önismeret része is lehet, hiszen a külső káosz megszüntetése elengedhetetlen a belső béke megteremtése érdekében.

A rendetlenség különféle területeken, különféle hatással van ránk. Az elménk tekintetében a rendetlenség megmutatkozhat gomolygó gondolatokként, emlékekként vagy felelős lehet vadul elszabadult képzeletünkként.

A minket körülvevő fizikai térben a rendetlenség lehet piszkos ruha a padlón, piszkos edény a mosogatóban vagy akár egy rendezetlen otthon. Azok az emberek, akik mentális zavart, „rendetlenséget” tapasztalnak, nagyobb valószínűséggel élnek egy olyan helyen, ahol fizikai rendetlenség van.

A jógában a tiszta és rendezett tér megtartását „szattvikusnak” tekintik, ez a szanszkrit szó, amely leírja a könnyedség és tisztaság minőségét. A tiszta és világos lakótér megtartása magában foglalhatja a gyakori mosást és fertőtlenítést is, hogy csökkentsék a baktériumoknak, szennyeződéseknek és más kórokozóknak való kitettséget, amelyek betegséget okozhatnak. Márpedig ép testben ép lélek, azaz lelki békénk megőrzéséhez, egészségünk védelme is fontos.

Önismeret - Hogyan hat a fizikai rend a lelki békére?

A környezetünk belső világunk tükörképe 

Az önismeret része, hogy felismerjük, mikor a körülöttünk lévő külső világ rendezetlen, piszkos vagy túlzsúfolt akkor valószínűbb, hogy belső világunk is diszharmonikus állapotban van. Ez nem feltétlenül közvetlen okozati összefüggés, vagyis az egyik nem mindig okozza a másikat, de több tanulmány is bebizonyította, hogy a kettő hatással van egymásra. Ha belegondolunk, máris láthatjuk hogyan befolyásolhatja jólétünk a rendetlenség és miért. Amikor halogatjuk a döntéseket vagy a feladatok elvégzését, valószínű, hogy elménk tele lesz ezekkel a befejezetlen feladatokkal kapcsolatos gondolatokkal. Ez a szellemi rendetlenség pedig tükröződik fizikai életterünkben és befolyásolja a jó közérzetet. Ha nem foglalkozunk velük, ezek a minták egész életen át tartó viselkedéssé válhatnak.

Spóroljuk az idővel – tisztítsuk meg gondolataink

Készen állunk tehát a rendrakásra, rendszerezésre. Az, hogy hol kezdjük, attól függ, hogy életünk mely területeit találjuk a leginkább túlzsúfoltnak. Sokan a legkönnyebben fizikai környezetükben kezdik a munkát. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy leült egy dolog befejezéséhez és úgy találta, hogy nem tud összpontosítani, amíg el nem készül a mosással, mosogatással vagy egyéb dolgaival. Ez egy gyakori probléma, amelyet sokan halogatásnak tekintenek. Ennek az igénynek azonban csak az lehet az oka, hogy nem tudjuk összpontosítani gondolataink, amíg a minket körülvevő fizikai tér rendetlen, rendezetlen. Az önismeret része, hogy tudjuk ilyenkor arra van szükségünk, hogy rendezett legyen a környezetünk. Ha folyamatosan fenntartjuk a rendet, növeljük annak valószínűségét, hogy tisztább lesz az elménk bármely feladat, projekt vagy épp a mindennapi élet megközelítéséhez. Ezzel időt takarítunk meg, hiszen nem kell akár egy egész napot tölteni azzal, hogy rendet tegyünk vagy keresgéljünk valamit amire éppen szükségünk van és nem tudjuk hova tettük, mert nincs helye és csak letettük valahová.

Rutinszerű átszervezés: önismerettel ez is könnyebb

Minél nagyobb a rendetlenség, annál félelmetesebb feladattá válik, amelyet tudatosan vagy öntudatlanul megpróbál az ember elkerülni. Ez igaz a testi és lelki rendetlenségre is. Fizikai környezetünkben kezdjük a rendrakást magának a rutinnak a kialakításával. Tekinthetünk rá úgy is, mint egyfajta meditáció és szolgálat önmagunknak. Fizikai környezetünk terjesszük ki a virtuális világra is, mivel sokan több ezer fényképet és dokumentumot tárolunk elektronikusan.

3 tipp a fizikailag szervezett és rendezett tér fenntartásához az önismeret útja során:

1. Mindennek legyen helye. Ahelyett, hogy valamit letennénk az asztalra, tegyük a helyére. Ha jógázunk, gondolhatunk erre úgy, mint mikor mozgás közben a légzésünkre összpontosítunk. Az önismeret során sokan keresnek meditatív technikákat. Erre is gondolhatunk úgy, mintha egy meditatív gyakorlatot végeznénk.

2. Töltsünk 5 percet reggel és/vagy este a dolgok rendbetételével és a helyükre helyezésével.

3. Ha gyermekünk van, legyen egy kijelölt „játszótér” otthonunkban, ahol engedékenyebbek lehetünk a rendrakással. Ez lehet egy szoba vagy a ház egész emelete a helyünktől és igényeinktől függően. Ez csökkenti annak szükségességét, hogy csak a gyermekek utáni folyamatos takarításra összpontosítsunk. Ha elindultunk az önismeret útján, jegyezzük meg, hogy a mentális rendetlenségre ugyanolyan fontos odafigyelni, mint a fizikaira. Ha úgy érezzük, hogy először ezekkel a dolgokkal szeretnénk foglalkozni, akkor válasszuk ezeket. A legfontosabb az, hogy csökkentsük a rendetlenséget, és több helyet találjunk a nyugalom megteremtéséhez, valamint a belső és külső káosz csökkentéséhez.

3 tipp a mentálisan szervezett és rendezett állapot létrehozásához és fenntartásához az önismeret útja során:

1. Teendők listája. Hasznos lehet, ha vezetjük napi teendőink listáját vagy akár állandó teendőink listáját is, melyek életünk bizonyos területeire összpontosítanak – például pénzügyi, személyes, társadalmi és munkahelyi.

2. Ha valamit meg kell csinálnunk és megtehetjük, hogy azonnal megcsináljuk anélkül, hogy emiatt kizökkennénk, akkor tegyük meg. Vagy vegyük fel a tennivalók listájára és felejtsük el! Mikor halogatás nélkül vagyunk képesek kezelni feladatainkat, könnyebben ellazulhatunk és fókuszálhatunk a jelen pillanatra. Ez jelentheti akár egy számla befizetését, barátunk felhívását, a mosogatást vagy éppen igényeinktől függően tetszőleges számú dolgot.

3. Szusszanjunk egyet! Legyünk kedvesek önmagunkkal. Mindent nem lehet egyszerre elvégezni. Hagyjunk magunknak időt és teret a semmittevésre, azaz, hogy pihenhessünk és megéljük az adott pillanatot.

Csökkentsd a rendetlenséget, a stresszt és javítsd életminőségedet, önismeretedet

A rendezettség, rend folyamatos fenntartása sokak számára nagy életmódbeli változás. Az is igaz, hogy sokunknak több van a vállán, mint amivel meg tud birkózni. Amikor magunkévá tudunk tenni egy folyamatosan fenntartható stratégiát a rendrakásra és rendfenntartásra, akkor tisztábban látjuk azt is, hogy mennyi feladatot is tudunk igazán kezelni. Önismereti utazásunk során talán arra is rájövünk, hogy ahelyett, hogy krónikus halogatók lennénk, valójában több projektünk és feladatunk van, mint amennyit valóban el tudunk intézni, úgy, hogy közben lelki békénket is megőrizzük. Ez lehetőséget teremthet arra, hogy újraértékeljük kötelezettségvállalásainkat, esetleg néhánytól meg is szabaduljunk. Csakúgy, mint a tulajdonunkban lévő felesleges tárgyaktól, melyre már nincs szükségünk, de mást még kiszolgálhat. Önismeret terén a legfontosabb, hogy szánjunk rá időt és gondolkozzunk el, hogy tudjuk mire van szükségünk ahhoz, hogy csillapítsuk a külső káoszt és előtérbe helyezzük belső békénket.

Forrás, inspiráció:

https://www.yogapedia.com/decluttering-calming-the-outer-chaos-to-create-inner-peace/2/11349

https://www.organizedbysami.com/post/the-outer-order-and-inner-peace-connection-why-decluttering-will-be-a-transformative-experience

 

Szeretnéd megtalálni a lelki békéd?

Írj nekem, segítek a fizikai környezeted rendszerezésében!

Akkor is felveheted velem a kapcsolatot, ha elakadtál és csak egy kis motivációra van szükséged.

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.