A poloska (nem összekeverendő az ágyi poloskával), gyakori vendég így ősszel minden lakásban, ahogy az idő hidegebbre fordul. Hogyan védekezzünk ellenük?

poloskák története

A poloskákat senkinek sem kell bemutatni, hiszen valószínűleg mindannyiunk esti pihenését megzavarta már hangos, zümmögő repülésével, koppanásával. Ezek a bogarak az emberre teljesen ártalmatlanok, viszont jelenlétük zavaró, túlzott elszaporodásuk pedig káros a növényeknek.

Magyarországon a poloska invázió mértéke évről-évre változik. A poloskáknak világszerte mintegy 40.000 fajtáját tartják nyilván, míg Magyarországon kb. 800-900 fajt figyeltek meg eddig, melyek többsége növényi nedvekkel táplálkozik. Laikus szemmel jellemzően „zöld” és „barna” poloskát különböztetünk meg. A zöld, azaz a vándorpoloska, valamint a barna, vagyis az újabb jövevény, az ázsiai márványospoloska is növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényeken, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben is felmérhetetlen károkat okoz világszerte.

Vannak, akik szerint az importált zöldségekkel és gyümölcsökkel kerülhetett hozzánk e faj sok példánya, majd szaporodni kezdtek a kedvező időjárás miatt. Eredetileg ugyanis a poloska Etiópiából származik, s a világkereskedelem szerteágazó volta miatt jutott el a Föld több zugába.

A zöld vándorpoloskát csak 2000-ben észlelték először hazánkban, az utóbbi években viszont egyre többen lepték el Közép-Európát. Ennek oka valószínűleg a klímaváltozásnak köszönhető – leginkább pedig az enyhe ősznek, télnek. A meleg időjárás ugyanis segít a poloskának az áttelelésben.

poloska ellen

A poloskák elleni védekezés első vonala – a természet

A poloska elleni védekezés több okból is igen nehéz. Először is nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer, jelenleg a széles hatásspektrumú, számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják a legjobb eredményeket.

Másodszor, mindkét poloska faj különösen a nyár második felében, ősszel termő növényeknek, a szedéshez közeli érettségi állapotban lévő termését károsítja. Ezek permetezése humán-egészségügyi szempontból pedig kockázatot jelenthet.

Harmadsorban pedig, a poloska veszély esetén, védekezésképp bűzt áraszt magából. Emiatt és főként, hogy egy behurcolt fajról van szó, nincs igazán Magyarországon természetes ellensége, és bűzös mivolta miatt még a rovarevő madarak sem fogyasztják őket szívesen (bár a cseheknél nemrég végeztek egy vizsgálatot, mely során kiderült, hogy a megfigyelt madárfajok 82 százaléka poloskákkal is etette fiókáit).

A fent említett vizsgálat szerint bizonyítottan fogyasztják e bogarakat a házi és mezei verebek, a gébicsek, billegetők, füzikék, a hantmadár, gyurgyalag és a varjak is. Ezen kívül a denevérek és a sünök is szeretik!

Védekezésképp akkor teszünk tehát a legtöbbet a kérdés megoldása érdekében, s mondhatjuk magunkat környezet-tudatosnak-, ha védjük ezeknek a hasznos állatoknak az életterét!

TIPP: Ne űzzük el a hasznos madarakat, sünöket, s a denevérektől se féljünk, hiszen nem bántanak senkit, nem okoznak kárt, csak hasznot hoznak!

A poloskák elleni védekezés második vonala – a kert

Hatékonyan csökkenthetjük a lakásba jutó poloska egyedek számát, ha kertünkben ágyasainkat még a nyár első felében olyan sűrű szövésű hálóval borítjuk be, amelyen a poloska nem fér át – a szakboltokban nem csak a vegyszeres védekezéssel, hanem a természetes módszerekhez kapcsolódóan is kaphatunk megfelelő segítséget.

Számításba jöhet a kerti lombszívó gép bevetése is, a levehető csőbe sűrű szövésű zsákot, harisnyát kell tenni, ez ejti csapdába a növényekről leszippantott rovarokat, melyek aztán megsemmisíthetők.

TIPP: Ha valakinek van türelme és a kert sem nagy, természetesen kézzel is rendre össze lehet szedegetni a poloskákat, ám ez esetben ajánlatos gumikesztyűt húzni a már említett bűzös váladékuk miatt.

Poloska a lakásban

A mezei poloska a lakásban semmilyen veszélyt nem jelent. Mivel a lakás egyáltalán nem a megfelelő közeg a számára, elszaporodni nem fog, maximum megpróbál áttelelni. De mivel a szobahőmérsékleten nem fog lelassulni az szervezete, így növényi nedvek hiányában hamar ki fog száradni.

A tavaszi, nyári időszakban a poloska jellemzően csak véletlenül kerül be a lakásba: eltévedve beszáll az ablakon, esetleg egy séta alatt a táskánkra, ruhánkra száll egy, amit végül beviszünk a lakásba.

TIPP: A ruhaszárítóval ugyanez a helyzet: a száradó ruhák tökéletes búvóhelynek bizonyulnak a poloska számára, ezért azokat mindig ellenőrizzük!

A tél közeledtével egyes térségekben sajnos inváziószerű mennyiségben is megjelenhetnek. Sokan számolnak be arról, hogy napjában 10-20-at, egyesek akár 100 körül is összefognak belőle. Vagyis nagyon sokan vannak és ősszel már ők is a túlélésre mennek. Jelenlétük az első fagyokig elkísér, de ha enyhe a tél, hajlamosak az áttelelésre is.

Hogyan védekezzünk a poloska ellen?

Legjobb védekezés a megelőzés, azaz kis túlzással, ha nincs poloska, ami bejusson a lakásba. Ezeket már fentebb végig vettük.

Ellenőrizzük a szúnyoghálót és a réseket: A poloska számára, a csótányhoz hasonlóan elég egyetlen apró rés a bejutáshoz. Lapított testének köszönhetően a szúnyogháló melletti keskeny réseken, lyukakon könnyen bemászik, a rosszul záródó ablakoknál ugyanígy. Szüntessük meg a réseket a szúnyogháló kerete körül is!

Ne hagyjuk égve a villanyt, ha nem muszáj: A poloska imádja a fényt, ezért estére, főleg, ha szellőztetünk, abban a szobában ne hagyjuk égve a villanyt, mert akkor egy egész csapatnyi rovarral gyűlik meg a bajunk.

TIPP: Ezek elvégzése nem csak a poloskák ellen hatásos, hanem közműszámláink végösszegére is jó hatással van. 🙂

További módszerek a poloska távoltartására

Ha mégis bejutnának, akkor gumikesztyűvel, nejlonzacskóval a kezünkön foghatjuk össze a betévedt egyedeket, aztán vagy jöhet a taposás (zacskóstul, hogy a bűz is bent maradjon) vagy a szabadba való visszaengedésük.

A lakásban a leghatékonyabb gyűjtőeszköz talán a porszívó, mellyel a rejtett kis zugokból is felszippanthatjuk a betolakodókat és ha eldobható a porzsák, minden rendben. Ha nem, jöhet a fenti nejlonzacskós begyűjtés a portartályból.

Több humánusabb módszer is létezik a poloska távoltartására. Sokan esküsznek rá, hogy a poloskák utálják a vöröshagyma szagát, ezért megoldásként a fokhagyma vagy a vöröshagyma levét ajánlják, amivel le lehet spriccelni a nyílászárók és a falrepedések környékét, de még a növényeket is a konyhakertben, hogy távol tartsd vele a bogarakat.

Poloskák elleni receptek

Fokhagyma spray készítéséhez önts 2 bögre (500ml) vízbe 4 teáskanál szárított fokhagymaport.

Hasonló házi praktika a mindenre jó szódabikarbónás-ecetes víz, amivel szintén permetezést kell végezni az ajtón, ablakon. Ennél a módszernél egy szórófejes flakonnyi vízre, egy teáskanál szódabikarbónára és egy teáskanál ecetre lesz szükséged.

A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.

Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajjal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben.

TIPP: Minden oldatot könnyedén össze tudunk keverni és fel tudjuk használni, ha egyszerű virágpermetezőbe töltjük.

Forrás, inspiráció:

https://www.hellovidek.hu

http://www.patikaplus.hu/hirek/aktualis

https://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek

https://femina.hu/otthon

www.24.hu/tudomany

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

További hasonló tartalmakért pedig kövess be a Facebookon!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.