Nem lehetetlen!

Azonban:

  • Ha már a gyermek előtt sem volt makulátlan a lakásunk, akkor hogyan várhatnánk el magunktól, hogy egyszerre birkózzunk meg két ekkora feladattal?
  • Ha az érkezése előtt egy szép és rendezett életterünk volt, arra számítanunk kell, ahogy a csöppség elkezd nőni, úgy válik egyre káoszosabbá a tér körülötte

 

De nézzünk néhány ötletet, hogyan lehet mégis gyerkőccel együtt egy élhető környezetünk?

Az első dolog amit el kell fogadnunk:

1. A LAKÁS VAN ÉRTÜNK és nem fordítva.

Engedjük el az állandó rendezett otthon képét. Azok a képek, amiket a magazinokban vagy az internetet böngészve látunk enteriőrökről, nem életszerűek. Ez ugyan olyan, mint a modellek a címlapokon. Az, hogy az úgy nézzen ki, rengeteg munka áll mögötte és csak egy pillanatnyi állapotot mutatnak be.

Ne támasszunk magunk elé ekkora elvárásokat, hogy mindig toppon kell lennie a lakásnak. A lényeg, hogy akik ott élnek, azok otthon érezzék magukat benne.

És ez a gyerekekre is igaz. “Meg lehet menteni” a lakás nagy részét a gyerekjátékoktól, ha a gyermek mozgásterét lekorlátozzuk a szobájára és csak ott játszhat, így nem lep el mindent a játékok tömkelege, azonban nem hinném, hogy ez a kicsi szempontjából egészséges lenne.

A cél legyen az, hogy bármikor rendet tudjunk tenni percek alatt és ehhez ne órák kelljenek.

Amikor szétnézel ne azt lásd, hogy “Atya ég! Ezt órákba fog telni elpakolni!”,

hanem az járjon a fejedben: 

“Semmi gond. Most játszanak a gyerekek, de utána pillanatok alatt bármikor rend lehet.”

2. FIGYELJÜK MEG a gyerekünk, gyerekeink viselkedését és szokásaikat.

Annak érdekében, hogy a család minden tagja az otthonának érezhesse a lakást, hagynunk kell, hogy mindenki ott legyen és azt tegyen, amit szeretne. Ezalatt nem azt értem, hogy szabadon engedjünk meg mindent a gyereknek, de figyeljük meg, mit és hol szeret csinálni.

Ha gyermekünk szereti az időt velünk együtt tölteni, akkor alakítsunk ki neki helyet ott, ahol mi is vagyunk a nap nagy részében. Lehet ez a konyhában, a nappaliban, bárhol, a lényeg, hogy ő is otthon érezze magát.

Ehhez nem kell nagy hely vagy bármi ördöngösség. Egy sarok, egy játszószőnyeg vagy a dohányzóasztal kisszékkel éppen tökéletes számukra, hogy ott játsszanak, rajzoljanak.

Nem érdemes a gyerekjátékokat és egyéb cuccokat lekorlátozni kizárólag a gyerekszobára. Ahol használja a gyerek az adott dolgokat, ott keressünk nekik helyet.

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb rendet rakni, ha helyben vannak a tárgyak és nem kell velük ingázni a gyerekszoba és a lakás többi pontja között.

Illeszd be a térbe a gyerekek dolgait is.

Ha a nappaliban szoktak társasozni, akkor hagyjunk helyet a polcon a játékoknak.

Ha a fürdőben is vannak játékok, tegyünk oda is egy vízhatlan kosarat, amibe a fürdés után csak beledobáljuk a játékokat és rögtön barátságosabb képet mutatnak, mintha szanaszét lennének a kádban és az egész szobában.

3. GONDOLD ÁT, hogy mennyi idős a gyerek, mennyi ideig lesz szüksége arra a térre.

Lehet, hogy ez így elsőre evidensnek tűnik, de sokan elfelejtik ezt a lépést megtenni.

Nem érdemes hatalmas átalakításokat végezni a gyerekek miatt, hiszen nagyon gyorsan nőnek, hamar megunják a dolgokat.

Ezért célszerű kis beruházásokban gondolkozni és egyszerű megoldásokat keresni. Pl egy IKEA LACK asztal tökéletes a kisgyerekeknek, ha féltjük a dohányzóasztalunkat. Olcsó, kis helyet foglal és bármilyen színre festhető, így mindenhova jól beilleszthető. 

4. TÁROLÓKOSARAK!

Persze nem kell feltétlenül kosarakat, dobozokat alkalmaznunk, de a lényeg, hogy zárt tárolókba tegyük a játékokat.

A gyerekjátékok ezer színűek, így felhívják magukra a figyelmet és jó eséllyel nem nyújtanak túl szép látványt a polcon, még ha rendezetten is vannak elhelyezve. Ezért célszerű őket elrejteni a szem elől.

A kosarak és dobozok rengeteg verzióban kaphatóak, minden stílusú lakásba beilleszthetőek és árban is széles a választék.

Az ember csak belesöpör mindent, visszateszi a helyére és kész is. Azonnal rend van.

Néhány IKEA-s ötlet:

+1. SZELEKTÁLJUNK!

Viszont mit sem ér a gondos tervezés, meg a kialakított helyek és tárolókosarak, ha annyi cucca van a gyereknek, hogy mozdulni sem tudunk tőlük.

Itt is segítségünkül hívhatjuk a 2. pontot. Figyeljük meg, hogy mikkel játszik a gyermek és rá fogunk jönni, hogy a játékainak csupán töredék része az, amire szüksége van.

Plusz érdemes nyomon követni az életkori sajátosságokat is, ha valamit már kinőtt, azt felesleges tartogatnunk.

Figyelem!

Gyermek függő ugyan, de nagyjából az iskolás kor az, amikor már nem szelektálhatunk a gyerekek nélkül, ezért mindenképpen vonjuk be őket a folyamatba! Sokkal megnyugtatóbb lesz számukra, mintha helyettük döntenénk.

Ha eddig is ezt a mintát látta, akkor nem lesz gond, de azért beszéljük meg velük, mondjuk el nekik, hogy miért csináljuk és ha valamihez nagyon ragaszkodnak, akkor azt tartsuk meg.

Egyedül nem boldogulsz?

Kérdésed van?

Akkor JELENTKEZZ az Online félórás konzultációra!

ára: 3 980 Ft

Írj nekem, ne várj tovább!

Csak 2 percet vesz igénybe.

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

A cikket Ditta, Gyerekbarát otthon című tanfolyama ihlette.

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.