Barion Pixel

A rendrakás megkönnyíti az életed

Egy jól szervezett otthon funkcionálisabb, békésebb és vonzóbb egy átlagos otthonnál, ám ez csak akkor igaz, ha valóban jól szervezett. Azt gondolhatnánk, amíg egy hely tiszta és nincsenek rendezetlen halmok mindenfelé, akkor minden rendben van. Valójában van néhány olyan tipikus hiba, mely kerülendő rendrakás esetén. Ezek azon hibák az otthonrendezésben, amelyek csökkentik életterünk formáját és funkcióját, ahelyett, hogy javítanának rajta.

Íme kilenc gyakori hiba, amely a jó szándék ellenére a rendrakás szentségét megzavarja. Szerencsére könnyű kijavítani őket, és így létrehozhatjuk azt a jól szervezett otthont, amelyről mindig is álmodtunk.

rendszerezés, mit ne csinálj

Szépen halmozott rendetlenséghalmok

Csak azért, mert szépen összeraktuk egy kupacba az összes rendezésre szánt papírt az asztalunkon vagy felhalmoztuk a műanyag rendszerezőket a szekrényben vagy azon magazinokat, amelyeket mindenképpen el szeretnénk olvasni mostanában, ezek közül valójában egyik sem rendrakás. Ezzel csupán kevésbé szembeötlő lett a rendetlenség. Ehelyett selejtezzük és rendszerezzük azokat a papírokat, olvassuk vagy dobjuk ki a felesleges magazinokat és szabaduljunk meg a többlet tárolóktól vagy éppen minden mástól, amit felhalmoztunk a rendszerezés okán.

A rendrakás alapja, hogy legyen minden kéznél – a tisztítószerek is

Persze tárolhatunk minden tisztítóeszközt egy helyen, egy polcon vagy szekrényben a garázsban vagy a konyhai mosogató alatt, de ha az otthonunk nagy, esetleg több emeletes, akkor sokat „túrázunk” feleslegesen. Ehelyett tartsuk a tisztítószereket abban a helyiségben vagy annak közelében, ahol ténylegesen használjuk. A WC ill. kádtisztítót a mosdó alatt a fürdőben, a konyhai tisztítószereket a mosogató alatt.

TIPP: Az általános háztartási tisztítószereket, amiket pedig több helyiségben használunk tegyük egy könnyen hordozható kosárba. Így mikor szükség van rá, csak felkapjuk és visszük magunkkal.

A rendrakás mumusa a “még jó lesz az valamire” mantrája

Sok otthonban vannak olyan szekrények és tárolók, melyek tele vannak olyan tárgyakkal, melyek jobb napokat is láttak. Nem válunk meg tőlük, hanem eltesszük őket esősebb napokra, hátha jók lesznek még valamire. De hacsak ez a tárgy nem egy olyan szezonális dolog, amit évente egyszer használunk, mint például az ünnepi dekorációk vagy némely sportszerek, akkor valójában csak felesleg porfogók. Ezek selejtezésével értékes tárolóhelyet szabadíthatunk fel rendszeresen használt dolgaink számára.

TIPP: Legyünk őszinték magunkkal és adjuk tovább vagy adományozzuk el azokat a „jó lesz még valamire” holmikat, amikről tudjuk legbelül, hogy soha nem lesz szükség rájuk.

A rendrakás ne legyen kényelmetlenség forrása

Konyhapultunk lehet katalógus lakás egyik fotója a kávéfőző, a kenyérpirító vagy a késes blokk nélkül, de ha ezeket a dolgokat minden nap használjuk, akkor észszerűbb elől hagyni őket, mint minden használat után eltenni majd újra elővenni minden nap vagy akár naponta többször is.

TIPP: Ehelyett inkább tároljuk eltéve az alkalmanként használt kisgépeket és konyhai eszközöket. Így csak azon tárgyak maradnak szem előtt, melyeket valóban rendszeresen használunk.

A tárolók halmozása a rendrakás ellensége

Végtelenül sok ember van úgy a rendszerezéssel, hogy annyira lelkes lesz, hogy összevásárol ezer és egy tárolót, kosarat. Ezek aztán maguk is rövidesen felesleges kacattá válnak. Nézzünk körül a garázsban, konyhaszekrényekben vagy a spájzban, esetleg a ruhás szekrényben. Bizonyára akad majd pár karton- vagy cipősdoboz amit eltettünk, hogy „jó lesz még valamire”. Ha így van, akkor ideje elengedni a vásárlás gondolatát! Ne halmozzuk még tovább a dolgainkat, használjuk azt, ami már amúgy is rendelkezésre áll.

Hálószobai szekrények, amelyek valóban hasznosak rendrakás esetén

Egy jól rendszerezett hálószoba ill. gardrób határozottan felgyorsítja a reggeli rutinunkat és a rendrakást, de csak akkor és amennyiben annak elrendezése megfelel a tényleges életmódunknak és igényeinknek. Csak azért, mert egy pompásan berendezett szekrény megtetszik Pinterest-en vagy az Instagramon, még nem jelenti azt, hogy az a legjobb megoldás a saját otthonunk számára.

Természetes, hogy a legszebb holmijaink mutatnak a legjobban, ha kinyitjuk a szekrényajtót, de ha ritkán hordjuk őket, észszerűbb ezen darabokat a szekrény hátsó részén tárolni és előtérbe helyezni azokat a ruhákat és cipőket, amiket rendszeresen hordunk, így bármikor könnyen hozzáférhetők.

Túl sok “cucc”

Lehetséges, hogy van egy jól szervezett otthonunk, azonban ennek ellenére rendetlennek érezzük. Bármekkora is a hely, minden tér maximális tárolókapacitással rendelkezik, amelyen túllépve, belépünk a „túl sok cucc” zónába. A megoldás egyszerű, bár nem feltétlenül könnyű. Őszintének kell lennünk magunkhoz az otthonunkban lévő minden egyes tárggyal kapcsolatban. Ha nem hasznos, nem szép vagy már nem szeretjük, akkor helyet vesz el más olyan tárgyaktól, melyek jobban megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Tiszta vs. rendezett

Ideális esetben a tiszta és rendezett együtt jár, de az egyik jelenléte nem feltétlenül hozza magával a másikét. Előfordulhat, hogy van egy tiszta, de zsúfolt otthonunk, de ez mindig piszkosabbnak fog hatni, mint egy szellősebb tér. Azonban, ha helyesen rendezzük be a teret, sokkal könnyebb lesz tisztán tartani, mivel már nem kell manővereznünk a rendetlenségben. Ennek ellenére ne keverjük össze a kettőt! Bár az tény, ha rendezett a tér, tisztábbnak is tűnik!

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra

Az otthon megszervezése soha nem „egy kész” tevékenység. Rendszeres – általában napi – odafigyelést igényel, hogy a dolgokat oda helyezzük, ahová valók. Megszabaduljunk azoktól a tárgyaktól, amelyek már nem szolgálnak célt az életünkben. Szükség szerint módosítsuk módszereinket a tiszta, funkcionális és vonzó tér fenntartásához. Szerencsére a legtöbb embernek ez csak néhány percet vesz igénybe naponta. Ne kövessük el azt a gyakori hibát, hogy halogatjuk a rendszerezést, rendrakást. Ami korábban kis feladat volt, könnyen nagy feladattá válik, amellyel nehéz szembenézni és ez további halogatáshoz vezet. Ehelyett szánjunk napi 5-10 percet takarításra és rendrakásra.

Forrás, inspiráció:

https://www.bobvila.com/slideshow/9-organizing-mistakes-that-make-your-house-messier-579030

Legyünk szervezettek – ezúttal valóban!

Tisztább, rendezettebb, jobban szervezett otthont szeretnél? Kövesd az oldalamat további hasznos cikkekért!

Az Otthonszervezés alapjai című ebook-ból megtudhatod, mik az első lépések egy stresszmentesebb élettér felé.

~

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök.

Az Adatvédelmi tájékoztatóért KATTINTS IDE.

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.