Barion Pixel

Éreztél már fojtogató érzést a torkodban vagy görcsöt a gyomrodban mikor arra gondoltál, hogy a konyhapult olyan, mint az elhagyott harcmező és ki sem látszik a rengeteg mosatlantól? Vagy az előszobában annyi elhagyott ruhakupac van, hogy lassan akadálypályának is használható és semmit sem találsz? Talán már ezerszer megfogadtad, hogy rendet teszel. Túláradó rosszkedvünk, a rendszertelenségből fakadó állandó szorongás beárnyékolhatja mindennapjainkat. Ilyenkor az otthoni rendetlenség és káosz befolyásolja mentális egészséged és ideje rendszerezni, rendet tenni. Ha sikerül rendbe tenni és rendben tartani a házad, otthonod, az életed többi területére is pozitív hatást gyakorol, a munkát és a családot is beleértve.

szorongás

A szorongás a szervezetlenség hatása

A rendetlen vagy rendezetlen otthon vagy munkaterület kihat a testi egészségre. A rendetlen otthon tűzveszélyt, port és penészt okoz. Néhány tanulmány összefüggést mutatott a rendetlenség mértéke és a túlsúly között is. A rendetlenség befolyásolja az ételválasztást, és aki rendetlenebb, nagyobb valószínűséggel választja az egészségtelen ételeket az egészségesebbek helyett. A szervezetlenség és a rendetlenség negatívan befolyásolja személyes kapcsolatainkat is.

A rendetlenség negatív hatással van mentális egészségünkre. A szervezetlenség, a befejezetlen feladatok halmai hozzájárulhatnak növekvő stresszszintünkhöz és végül akár depresszióhoz is vezethetnek. Amint elkezdünk dolgozni ezek megoldásán, agyunk megnyugszik és máris könnyebbé válik, hogy nyugodtak és boldogok lehessünk.

Mi akadályozza, hogy szervezettebbek legyünk?

Még olyankor is, mikor tudjuk, hogy a rendezetlen otthonunk az, ami stresszessé tesz, nem teszi könnyebbé a megoldást, hiszen több különböző oka is lehet szervezetlenségünknek. A helyzetünk felmérése segít meghatározni ezeket az okokat és javításuk lehetőségeit. Gyakori ellenérvek a szervezettséggel szemben:

Még sosem voltunk igazán jól szervezettek. Ha pedig nem tudjuk mennyire jó érzés, akkor nehéz vágyni rá.

Túl sok tárgy van körülöttünk.

A szervezettség időbe telik. Ha családunk van, sok a munkánk és egyéb kötelezettségünk, a szervezés kérdése általában hátrébb szorul a tennivalók listáján.

A szervezettség előnyei

Mindennapi életünk megszervezése nem egyszerű feladat. Ha tudatában is vagy szervezetlenségednek, ez még nem feltétlenül elegendő motiváció a változáshoz. Az előnyök ismerete azonban közelebb vihet céljaid meghatározásához.

A szervezés, rendszerezés javítja az alvás mennyiségét és minőségét, csökkenti a stresszt. Hozzájárul kapcsolataid megfelelő alakulásához és segít, hogy az életed más területein is koncentráltabbá válhass. Időt és energiát szabadít fel, ezáltal csökkenti a depressziót és a szorongást. Növeli a képességed, hogy egészségesebb ételeket válassz és hogy kialakíts egy rendszeres rutint, edzéstervet, ezáltal a fogyásban is sikeresebbé tesz. Összességében hatékonyabbá válsz általa és a rendezettségre fókuszálva, a fizikai és lelki egészséged is nagy valószínűséggel fejlődni fog.

A szervezettséghez, rendezettséghez további egészségügyi előnyök is társulnak, így például a rend magával hozza, vonzza a tisztaságot. Egy felmérés szerint azok, akik tiszta ágyneműben alszanak, sokkal nagyon valószínűséggel jobban is alszanak. Más tanulmányok azt bizonyították, hogy akik célokat tűznek ki maguk elé edzéstervüket illetően és otthonukat is rendben tartják, nagyobb valószínűséggel köteleződnek el az aktív életvitel mellett.

A szorongás és a szervezetlenség kapcsolata

Vizsgálatok megállapították, hogy van valamiféle kapcsolat a szervezettség és a depresszió, szorongás között. Egy tanulmányban azok a nők, akik úgy érezték, hogy életterük rendezetlen és tele vannak befejezetlen feladatokkal, nagyobb valószínűséggel depressziósak, mint azok, akik rendezettnek minősítették életüket. Az előbbieknél magasabb volt a stresszt kontrolláló hormon szintje is.

Sok ember aggódik amiatt mit gondolnak róla mások. Az a félelem, hogy miként ítélnek meg minket közvetlen környezetünk alapján, hozzájárulhat mentális állapotunk romlásához, pont azért, mert minden ember azt szeretné, ha elfogadnák.

Maga az emberi test hihetetlenül szervezetten működik, számára a rutin és rend alapvető szükséglet. Gondoljunk csak testünk biológiai órájára, mely alapján viselkedésünk egy bizonyos napi rutint követ. Tudjuk, hogy sötétben kell aludni és tevékenységeink jelentős részét nappal, világosban végezzük. Egyesek úgy vélik, testünk arra törekszik, hogy kívül-belül szervezett legyen, ezért a rendezett és tiszta környezet megléte nyugalmat ad. Nem véletlen, hogy rengeteg olyan lista van, mely szerint mentális jóllétünkhöz nagyban hozzájárul, ha rend és tisztaság van körülöttünk.

Szorongás és otthonszervezés

Rendszerezd az otthonod. A rendetlenség rendkívül zavaró és nyugtalanító tud lenni. A rendetlenség üzenetet küld a tudatalattinak és azt az érzetet kelti, hogy valami nincs rendben. Nehéz meggyőzni agyunkat arról, hogy ne aggódjunk valami miatt, ha körül nézünk életterünkön és csak a káoszt és rendetlenséget látjuk.

Mindennek meg kell legyen a maga helye. Ha túl sok tárgy vesz körül, akkor bármennyi tárolóhelyed is van, mindig kevés lesz. A rend mindig selejtezéssel kezdődik. A selejtezés pedig segít tisztázni a teret és gondolatokat ébreszt. Tisztábban láttatja lehetőségeinket, rendszerez.

Gyakran a szorongás és hogy nem akarunk szembenézni az előttünk álló nappal, abból ered, hogy azt sem tudjunk hol és hogyan kezdjünk hozzá az előttünk tornyosuló feladatoknak. Sokszor már a reggeli, időre való elindulás otthonról is komoly erőpróba, olyannyira, hogy már azelőtt kikészülünk mielőtt egyáltalán nekikezdtünk volna a napnak.

Szorongás ellenszere – ne csak szervezz, tervezz!

Nyűgös, ordító gyerekek, a kutya, akit le kell vinni sétálni, a munkaidő, melynek kezdetére nem árt pontosan érkezni, a számtalan elvégzetlen házimunka és még sorolhatnánk mi minden vár ránk naponta. Stresszszintünk emelkedni kezd, ingerlékenyek leszünk. Beüt a pánik, kialakul a bűntudat érzete és esetleg a szégyen is úrrá lesz rajtunk. És ha otthon ilyen állapotok uralkodnak, valószínűleg a munka területén is hasonló a helyzet és ez mind befolyásolja hogyan érezzük magunkat egész nap.

Általában a probléma ilyenkor nem az, hogy túl sok mindent kell csinálnunk, hanem hogy nincs kialakult napi ritmusunk, hatékony tervünk vagy éppen, ami van az nem megfelelő számunkra.

Mindennek legyen helye és minden legyen a helyén. Egy egyszerű, de nagyszerű vezérelv lehet a mindennapjainkban, hogy a rendetlenség miatti szorongás kialakulását elkerülhessük.

Forrás, inspiráció:

https://heatherashman.medium.com/my-organizing-obsession-helps-my-anxiety-a0140ace38e8

https://sova.pitt.edu/educate-yourself-why-does-organizing-help-with-anxiety

https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2018/04/can-organizing-impact-your-mental-health/

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

További hasonló tartalmakért pedig kövess be a Facebookon!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.