Barion Pixel

Tárolás kis helyen? A stúdió, manzárd, garzon vagy akár egy kis panel lakás tulajdonosának is hasonló problémával kell megküzdenie. Hogyan tehetik kényelmesebbé az életüket, ha korlátozott mennyiségű helyük van?

Ezek az otthonok változatos alaprajzúak. Vannak lakások, ahol nagyobb nappalival és konyhával, de kisebb hálószobákkal, fürdőszobákkal és szekrényekkel rendelkeznek. A tárolás, azaz, hogy megpróbáljunk elegendő helyet találni bútorainknak, ülő alkalmatosságainknak, a szórakoztató elektronikának és ruháinknak is, sokszor valódi kihívást jelenthet.

A költözés helyett olyan tárolási megoldásokat kell keresnünk, amelyek a kisebb térben való lakáshoz vannak igazítva.

tárolás kis helyen

Nagy bútorok elrejtése

Az ágy az egyetlen mozdíthatatlan bútor, amely a legtöbb helyet foglalja el a hálószobában vagy éppen az egyetlen szobánkban. Folyamatosan körbe kell járnunk, hogy elérjük a szoba más részeit vagy takarítsunk.

Ha elrejtjük a falon egy szekrény vagy esetleg a levegőben, egy galériaágy formájában, a kis szobák máris nagyobbak lesznek és további teret biztosítanak számunkra egy különösen kis stúdióapartmanban vagy társasházban is. Ha a szekrénybe épített változatot választjuk, akkor azt használhatjuk multifunkcionális bútorként, hátoldalát beépített könyvespolcokkal vagy egy irodai egységgel is bővíthetjük. Ezek remekül elrejtik nagy bútorainkat használaton kívül. Ideálisak vendégszobákhoz is, mivel így azokat több célra is használhatjuk.

A galériaágy alatt pedig helyet kaphat egy kanapé, asztallal, ami máris nappaliként funkcionálhat.

TIPP: Ezt a megoldást felhasználva a gyerekszobába is remek kuckót varázsolhatunk a gyerek ágya alá, akár néhány szivacs és függöny felhasználásával. Asztallal és székkel nagyobbaknak tanulósarok is kialakítható ezzel a módszerrel.

Ha a fenti megoldások nem kivitelezhetők, akkor pedig gondolkozzunk el azon, hogy használjuk ki az ágy alatti részt tárolásra (de ne dobozokban, inkább utólag beszerelhető, kihúzható görgős ágyneműtárolóban gondolkozzunk).

Tárolás = szórakozás! Szórakoztató rendszerek központosítása

Ha a számítógép van a szoba egyik sarkában, a TV a másikban, a videojáték vagy hifi pedig a szemközti falon, akkor a nappali szervezetlenséget tükrözhet. Rendszerezzük ezeket központosított médiaszekrény-rendszerrel. A szekrényajtóval záródó TV tárolókban a szekrényajtók elrejthetik az összes otthoni szórakoztató elektronikát, ráadásul megszüntetik a kallódó vezetékek problémáját is.

TIPP: Szekrény vagy rendszer híján egy falikonzol is sokat segít, egy pár fiókos komóddal, esetleg egy redőnnyel záródó íróasztal vagy konyhapultrész is képes elrejteni használaton kívüli berendezéseinket.

Tárolási trükkök – azaz hogyan optimalizáljuk a fal- és ajtóteret

A falak és ajtók a legjobb barátaink, amikor kis helyiségek tárolási megoldásain gondolkozunk. A függesztett vagy épített polcok felszabadítják az alapterületet. A rudak és a függő szervezők átalakíthatják az ajtó hátulját egy másik tárolóhellyé, ahol különféle tárgyakat tárolhatunk a ruházati kiegészítőktől, cipőktől kezdve a gyerekjátékokon át a piperecikkekig. A fali horgok nagyobb tárgyakat is tárolhatnak, például edényeket és akár kerékpárokat is, hogy több helyet szabadítsanak fel a lakóházban vagy a lakásban.

TIPP: Egy felakasztható, hálózsebes cipőtartó például szuper tároló lehet tisztítószereink számára vagy egy oviszsákhoz hasonló gumírozott zsebes nagy, hálós tároló akár a szennyestartónk is lehet a fürdő ajtajára akasztva.

Tárolás tippek 10+, 20+, akár 50+ ötlettel

A lehetőségek tárháza végtelen, a Pinterest-et bújva szó szerint millió és egy megoldást találunk a témában (pl.: best storage ideas for small spaces).

Ha pedig már ezek a trükkök sem segítenek, akkor legyünk belátók és valljuk be, hogy túl sok holmink van, ideje selejtezni!

Forrás, inspiráció:
www.morespaceplace.com/mtpleasant/storage-solutions-for-small-spaces/
www.homebnc.com/best-storage-ideas-for-small-spaces/

 

További hasznos ötletekért nézz körül a Pinteresten is!

Ahol rengeteg tippek, trükköt és inspirációt találsz, hogy kis helyen is elférj!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.