Bolti vagy az otthon készített? Melyik tisztítószer a biztonságosabb?

A kérdés egyszerű, a válasz azonban közel sem. A bevált, kedvenc bolti tisztítószerek mindent rendkívül tisztává varázsolnak, ráadásul általában az illatjuk is kellemes, mégis előfordulhat, hogy több kárt okoznak, mint hasznot.

tisztítószerek

A cikk kapcsán megnéztem az itthon lévő tisztítószerek csomagolását. Egyiken sem találtam engedélyszámot vagy bármilyen hatóságot feltüntetve, aki a terméket ellenőrizte volna. Vagy ha mégis, ennek nem volt nyoma a csomagoláson. Mikor azonban beírtam adott termék nevét plusz, hogy „biztonsági adatlap” a Google keresőbe, kidobta a gyártó cég oldalát, ahol megnézhető és le is tölthető ez a dokumentum. Ebben temérdek mennyiségű információt találtam a termékekről, többek közt annak veszélyességi besorolását, piktogrammal és magyarázattal pl. „Bőrirritáló hatású. Súlyos szemkárosodást okoz. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz”. Ezen kívül óvintézkedéseket is találtam, általános kezelésre, ill. megelőzésre vonatkozókat. Azt is leírták, mit tegyünk, ha véletlenül szembe vagy bőrre kerülne a termék pl. szembe kerülés estén óvatos öblítés vízzel több percen keresztül.

TIPP: Nézd át a tisztítószereidet, szelektálj! Ésszerű lehet néhány típusú tisztítószerre korlátozni az otthonunkban találhatókat és az ezekhez tartozó biztonsági adatlapokat kinyomtatni. Ezeket laminálva vagy akár egy műanyag lefűzőben a mosdó alatti szekrényben is tárolhatjuk, hogy vész esetén azonnal kéznél legyenek.

EXTRA TIPP: Mentsd el telefonodba az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) telefonszámát: +36 80 201 199. Itt információt adnak akut mérgezés esetén a mérgezést okozó anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre és teendőkre vonatkozóan. Sürgős esetben 0-24 h, díjmentesen hívható.

Mit mond kedvenc otthonszervező gurunk, Marie Kondo?

A fentiek akkor is hasznosak lehetnek, ha esetleg követed Marie Kondo tanácsait, miszerint „minden területen törekedj maximális egyszerűségre és ne halmozz”! Ha pedig ismered a módszerét, bizonyára arról az intésről is hallottál, hogy ne becsüld alá a feliratok keltette „zajt”! Marie azt vallja, hogy a termékek címkéi, az azokon található rengeteg információ is zavaró, ezért sokan őt követve egységes adagolókban tárolják háztartási tisztító- és egyéb szereiket, főleg, ha azokat saját maguk készítik. Ebben az esetben is hasznos lehet a fenti tipp, annyiban módosítva, hogy a tároló feliratozását követően összetevőit is írjuk rá vagy jegyezzük, mentsük le őket egységesen, egy helyre.

4 ok a házi készítésű tisztítószerek mellett

Akik a boltival szemben a házi készítésű tisztítószereket választják, általában az alábbi 4 okból teszik azt: olcsóbb, egyszerű az elkészítése, biztonságosabb a használata és kímélőbb környezetünk számára is.

De honnan tudjuk, milyen receptet használjunk? Melyik biztonságos? Melyik működik megfelelően? Ehhez kell egy kevés kémiai ismeret. Alapvetően a tisztítószereknek két kategóriájuk van: savak és bázisok. Általában véve elmondható, hogy savat és bázist nem ajánlatos keverni egymással. Mi történik, ha egy savat és egy bázist összeöntünk? Egy ún. közömbösítési reakció játszódik le, amelyben a sav átadja protonját a bázisnak, a reakció során só és víz keletkezik.

Azokban az esetekben, amikor a sav és a bázis egyforma erősségű, a kémiai reakcióban az oldat kémhatása semleges lesz. Ha sav és bázis erőssége nem egyforma (pontos erősségüket az ún. disszociációs állandó értékek határozzák meg), akkor az oldat kémhatása lehet lúgos vagy savas is. A kémiai reakció során hő- és gázképződés is történhet. Például ecet és szódabikarbóna keverésekor víz, só és szén-dioxid gáz keletkezik, de erősebb savak és bázisok keverésekor nagyobb hőhatás és sokkal mérgezőbb gázok is létrejöhetnek!

Receptek – házi készítésű tisztítószerek

Ha házi készítésű tisztítószerhez receptet keresünk, mindig tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

– Ki készítette ezt a receptet? Könyvből van? Egy blogról? Egy baráttól? A szerzője szakértője a tisztítószereknek, vagy csak laikusként írt róla?

– Tartalmaz a recept savat és bázist is? Külön vagy kombinálva írja elő őket? Ha kombinálva, valószínűleg nem az lesz a megfelelő biztonságú és hatékonyságú recept, amire szükségünk van.

– Teszteljük a receptet kis felületen! Megfelelően eltávolította a szennyeződést? Érzékeltünk hő- és/vagy habképződést? Ha igen, inkább kerüljük ezt a receptet is!

Házi tisztítószerek és a gyakran használt alapanyagok

A tájékoztatás végett, íme, néhány sav és bázis melyet gyakran alkalmaznak saját készítésű tisztitószerek megalkotásához. Sav: ecet, citromsav, esetleg hidrogén-peroxid. Bázis: mosószóda, szódabikarbóna, (Castile = kasztíliai) szappan, esetleg bórax.

Bázisok

A mosószóda természetes mosó- és tisztítószer, melyet az otthonunk egész területén lehet használni! A mosószóda extra tisztító és frissítő erőt ad a különféle háztartási munkákhoz. Növeli a mosószer tisztító erejét, hogy a szennyeződéseket és foltokat eltávolítsa és remek zsíroldó.

A szódabikarbóna tisztítószerként hat, mivel enyhe alkáli anyag. Hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket és zsírokat. Nem teljesen feloldódott állapotában, például nedves szivacsra szórva, vagy éppen annyi vízzel összekeverve, hogy paszta keletkezzen, tökéletes gyengéd súrolószerként. Mivel a szódabikarbóna nem erős csiszolóanyag, biztonságos és hatékony üveg, króm, acél, zománc és műanyag tisztítószereként. Egy tiszta, természetes termék, amely ehető, ezért biztonságos használata gyermekek és háziállatok közelében, és ideális az ételkészítéshez használt felületek tisztításához is.

A Castile (kasztíliai) szappan folyékony vagy szilárd formában is kapható. Jellemzője, hogy kizárólag növényi olajokból, például kókusz-, olíva- és kenderolajokból készül. A többi szappanhoz hasonlóan távolítja el a szennyeződéseket, de sok más szappannal ellentétben ez biológiailag lebomló. Nem mérgező, ezért háziállatoknál és a gyerekek körül is biztonságos használni. Akár zöldségeket is tisztíthatunk vele, amennyiben elég híg. Az egyik legnépszerűbb márka kétségkívül Dr. Bronner kasztíliai szappanja. Teljesen természetes alapanyagokból dolgoznak, még a flakonok is újra hasznosíthatók. Termékeik 2013 óta Magyarországon is megtalálhatók.

A bórax egy természetes eredetű ásványi anyag, amely koncentráltan található meg a szárított sós tavas medrekben, és vízből, nátriumból, bórból és oxigénből áll. Van némi vita a biztonságával kapcsolatban. Az interneten sok olyan webhely található, amely szerint mérgező. De a bórax természetes, és eredendően nincs mérgező összetevője, de használata fokozott óvatosságot igényel. 

Savak

Az ecet fő vegyülete, az ecetsav nagyszerű fertőtlenítőszer. Szagtalanítóként is működik, és hatékony zsíroldó. Az ecetszag miatt sem kell aggódni, a szag száradás közben gyorsan eloszlik.

A citromsav a szódabikarbónához hasonlóan étkezésre és takarításra egyaránt használható. Az ecetnél gyengédebb, de mégis hatékony sav. A citromsav anhidrát (vagyis vizet nem tartalmazó kristály), vízben oldva válik használhatóvá. Mivel szilárd halmazállapotú, az ecettel ellentétben könnyebben felvihető nehezen takarítható felületekre és belekeverhető szilárd tisztítószerekbe, készíthető belőle mosogatógép-tabletta és fürdőbomba is.  A természetben sok helyen megtalálható, leginkább a citrusfélékben, a citromlé például 5-8%-a citromsav.

A hidrogén-peroxid az egyik leggyakoribb háztartási fertőtlenítőszer a világon. Hatékony fehérítő és a penész ellen is bevethető. Felhasználásával kapcsolatban rengeteg egymásnak ellentmondó információ található a világhálón. Fokozott óvatossággal kezelendő, felhasználását mindig hiteles forrásból vett információ alapján fontoljuk meg!

Egyéb adalékok házi tisztítószerek használata esetén

Végül, de nem utolsósorban meg kell, említsük az illóolajokat. Valószínűleg ezek igénylik majd a legnagyobb befektetést amennyiben természetes tisztítószerek készítésébe fogunk, de cserébe nem kell gyakran vásárolni őket! Érdemes elsőre néhányat beszerezni a legnépszerűbbekből, mint az eukaliptusz, teafa, levendula vagy citrus. Később tovább bővíthetjük gyűjteményünk, de ezek a leginkább antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes és antiszeptikus tulajdonságú illóolajak.

TIPP: Ha lehet, mindig 100%-os tisztaságú, terápiás minőségű illóolajokat vásároljunk.

A fentieken kívül gyakori összetevők még a víz és az alkohol.

A desztillált víz olyan víz, amelyet desztillációval megtisztítottak. Ezt előnyben részesítjük a szokásos csapvízzel szemben, mivel házi készítésű termékeinkben nincsenek tartósítószerek, hogy megakadályozzák a termék megromlását. A csapvíznél mindig fennáll a lehetősége a baktériumok jelenlétének, melyek felgyorsíthatják a házi tisztítószerek romlását. Ha sürgősen van szükségünk tisztított vízre, desztillált víz hiányában használhatunk felforralt és lehűtött csapvizet is.

Az alkohol használata eléggé vitatott kérdés a természetes takarítószerek rajongói körében. Megfelelő használat esetén az alkohol meglehetősen biztonságos tisztítószer. Óvatosan kell azonban eljárni vele, hiszen egyes felületekben maradandó kárt okozhat. Figyelni kell arra is, hogy mindig jól szellőző helyen használjuk.

Fertőtlenítés és további óvintézkedések

Összességében elmondhatjuk, hogy az otthoni készítésű tisztítószerek közötti kedvencek, az ecet, a szódabikarbóna és a szappan a legtöbb hétköznapi háztartási szennyeződéssel megbirkózik. Hacsak nem egy influenzás megbetegedés vagy gyomorfertőzés után kell takarítanunk, fertőtlenítenünk otthonunkban, nincs szükségünk erős kemikáliákra, hiszen verébre sem lövünk ágyúval. Ahhoz pedig, hogy a jelenlegi vészterhes időkben megakadályozzuk a kórokozók bejutását otthonukba, érdemes követni az alábbi óvintézkedéseket:

  • Mindig vegyük le a kinti cipőt vagy húzzunk cipővédőt.
  • Tartsunk alkoholos törlőkendőt (vagy kézfertőtlenítőt) a tárcánkban/táskánkban, a bejáratnál, az autóban.
  • Legyen szappan minden mosdónál, a konyhában a mosogatónál is és használjuk gyakran.
  • Tartsuk tisztán, fertőtlenítsük a gyakran használt felületeket (bejárati ajtó, kilincsek, mosdók, mosogatók stb.) minél sűrűbben.
  • Szellőztessünk gyakran, ha légszűrő berendezésünk van, cseréljük a filtert a javasolt gyakorisággal. Ha tehetjük, fektessünk be egy légtisztítóba!
  • Mossunk hajat, ha olyan zárt helyen jártunk, ahol sok ember megfordul!
  • Ha hazaértünk, a kinti ruhát cseréljük bentire. Mossunk gyakra(bba)n!

TIPP: Hazaérkezéskor, ne csak kezünket, arcunkat is mossuk meg. A boltban vásárolt termékeket is lemoshatjuk, mielőtt a helyükre tesszük.

A saját készítésű tisztítószerek nagyszerűen tisztítanak?

A jelenlegi helyzetet figyelembevéve azt kell mondanom, hogy igen. De a fertőtlenítés már kérdéses, hiszen ezt akkor tudjuk, ha egy adott terméket tesztelnek erre – ahogyan teszik azt a gyártók is. Tudósok évtizedeket dolgoznak azon, hogy olyan formulát hozzanak létre és teszteljenek, ami aztán megöli a vírusokat, baktériumokat. Némely terméken, ha megnézzük, láthatjuk, hogy ráírják hatásos védelmet nyújt, megöli pl. a H1N1 vírust. Ezt onnan tudják, hogy alkalmuk volt tesztelni magán a víruson, laboratóriumi körülmények között. Ezt nem tudjuk megtenni az otthon készített termékekkel. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem használhatunk ilyen termékeket, csak azt, hogy ezt figyelembe kell vennünk, akkor is, ha a lehető legalaposabban takarítunk.

TIPP: Ha biztosra akarunk menni, alkalmazhatjuk a kétlépéses módszert. Első lépésben tisztítsuk meg a felületet a számunkra szokásos módon. A mikroszálas törlőkendők tökéletesek erre, de papírtörlőt is használhatunk – meggyőződésünk szerint. Második lépésben tisztítsuk le a felületet 70%-os alkohollal. Hagyjuk hatni egy percig, majd egy tiszta törlőkendővel töröljük át!

Felhasznált források, inspirációk:

https://www.today.com/home/4-incredibly-smart-reasons-make-your-own-cleaning-products-t100697

https://branchenvironmental.com/cleaning-products/

https://www.nytimes.com/2019/09/06/realestate/do-diy-cleaners-really-work.html

https://medium.com/@madisonww/are-homemade-cleaners-better-than-store-bought-a567903556a8

https://wellnessmama.com/6244/natural-cleaning/

https://homeinthefingerlakes.com/getting-started-homemade-natural-cleaning-products/

https://chemistrycachet.com/ways-to-keep-germs-out-of-your-home/

https://www.onegoodthingbyjillee.com/diy-or-homemade-cleaning-products/

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

További hasonló tartalmakért pedig kövess be az Instagrammon!

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.