Barion Pixel

A zero waste egy napjainkban nagyon felkapott kifejezés, mely szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék. Tulajdonképpen egy olyan megközelítésről van szó, amely az újrahasznosításnál (recycling) is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében.

zero waste

A hulladék története

A hulladék gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. A természetben keletkező hulladékok egyéb élő szervezetek számára szolgálhatnak nyersanyagként, így részesei lehetnek a természetes körforgásnak. Ameddig az emberiség a természettel harmóniában élt, nem igazán keletkezett olyan hulladék, mely ne tudott volna újra hasznosulni. Később, a települések, városok kialakulásával a társadalmak hulladéktermelése is teljesen átalakult. A középkorban az emberek az utcára dobálták a feleslegessé vált tárgyakat, szemetet, ezzel iszonyatos bűz- és mocsoktengerré változtatva saját lakóhelyüket. Mikor felismerték a kapcsolatot a rengeteg szemét és a pusztító járványok között, elkezdtek foglalkozni a hulladék kezelésével.

Miután a 19. században általánossá vált a hulladék eltakarítása, egészen az 1960-70-es évekig az volt a bevett szokás, hogy a településeken kívülre, szeméttelepekre szállították a szemetet. Biztonságos szemétkezelésről azonban itt még szó sem volt. Majd az évek múltával bekerült a köztudatba a szelektív hulladékgyűjtés fogalma. Ez egy szuper kezdeményezésnek bizonyult akkoriban, ám azóta tudjuk korántsem elegendő.

A zero waste története

A zero waste kifejezést publikusan először az 1970-es évek derekán Paul Palmer használta, aki megalapította a Zero Waste Systems Inc. (ZWS) nevű céget Oaklandben, Kaliforniában. A cég kezdetben feleslegessé vált vegyszereket használt fel újra. Azonos elvekre építve, Palmer később megalapította a Zero Waste Institute (ZWI) nevű intézetet is.

Az intézet alapelve az idők során sokat formálódott és ma már elutasítanak minden újrahasznosítással kapcsolatos gondolatot. Az újrahasznosítás helyett a mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy alapjaiban kell megváltoztatni a termékek tervezését és elosztását. Az utólagos hulladékgazdálkodás helyett a megelőzésben hisznek.

Zero waste – a harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma

A ZWI gondolatisága szerint a zero waste egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma. Ez azt jelenti, hogy az első generációnál az azonnali „megoldás” a szemét szemetesbe kerülése, a másodiknál a szemétbe került hulladék újra felhasználása. A harmadik generáció, maga a zero waste pedig kifejezetten a fenntarthatóságra törekszik, azaz már a termék eleve újra és újra és újra felhasználhatóra tervezett.

A zero waste egy folyamat – tűzz ki célokat!

Mint minden változás, a zero waste is egy folyamat. Nem egyik napról a másikra lesz valaki “zero waste”. Mindenki kezdi valahol és az útja során alakul a nézete, gondolkodásmódja. Fejlődik, folyamatosan egy kitűzött célt követve, ezért fontos, hogy az elején tisztázzuk miértjeinket.

Nem elég azt mondani, hogy szeretném a “Földet megmenteni”, hiszen minél konkrétabb célokat tudunk meghatározni, annál inkább vissza tudunk térni hozzájuk mint motiváció a mindennapjaink során. Természetjáró vagy és zavar mikor mindenhol eldobott műanyag zacskókat látsz? Egy szépségápolási termék bőrproblémákat okozott neked? Eleged van a költekezésből, a fogyasztói társadalom buktatóiból? Utálod, hogy a világ számos vezető politikusát nem érdekli a klímaváltozás problémája? Jegyezd le, és mindig emlékeztesd magad a miértjeidre, mert ezek visznek majd előre.

Vedd számba a szemeted!

A legegyszerűbb kezdés, ha felméred a közvetlen környezeted, azaz körülnézel a háztartásodban. Azzal a területtel érdemes kezdeni, ahol a legtöbb hulladékot termeled. Mégha nem is tudod azonnal felszámolni a hulladékot azon a területen, segíthet felállítani egy fontossági sorrendet ami alapján haladni szeretnél. Ha például sokat iszol kávét elvitelre, vagy rendelsz ételt házhozszállítással, akkor lehet az egy prioritás számodra, hogy magaddal viszel egy bögrét, termoszt illetve áttérsz a házi készítésű ételek fogyasztására. Az is lehet, hogy megrögzött felhasználója vagy egy bizonyos sampon márkának vagy testápolónak, szappannak. Ebben az esetben nézz utána a szilárd samponoknak, ömlesztett vagy éppen újratölthető szépségápolási termékeknek.

Ha csak a nagy képet látjuk a hulladéktermelésünk során, az elsőre ijesztő lehet, de amint kisebb részekre bontjuk, máris jobban kezelhetőnek fogjuk érezni.

TIPP: Ha rákeresel a “Trash audit” kifejezésre, számtalan módszert találsz arra, hogyan határozd meg a prioritási listád. Lényege, hogy valóban öntsd egy helyre a szemeted és nézd át egyesével. Minden újfajta szemetet jegyezz fel egy lapra. Ha ismét találkozol egy olyannal amit már feljegyeztél, húzz egy strigulát mellé. Ha készen vagy, írd át a listád úgy, hogy a legtöbb stigulát kapott szemét kerüljön a legtetejére. Legyen az első 3-5 típusú szemét az első azok körében amit felszámolsz.

A zero waste érdekében fokozatosan helyettesítsd jelenleg használd termékeidet

Fontos, hogy ne azonnal és egyszerre akarj mindent zero waste termékkel helyettesíteni! Először is mert nem éppen pénztárca-barát megoldás, másodszor épp a eszetlen fogyasztás ellen próbálsz tenni, így jobban teszed ha felhasználod a meglévő termékeidet és ahogy fogynak váltod le őket folyamatosan.

TIPP: Ha épp most vettél egy csomag pengét az eldobható borotvádba, használd el! Amint elfogytak viszont, váltsd eldobható borotvád egy minőségi és biztonságos pengés borotvára.

Mivel célunk a zero waste, a régi termékeid ne a szemetesbe dobd! Nézz utána az újrahasznosítási lehetőségeknek! Komposztáld amit lehet. Adományozz vagy ajándékozz barátoknak.

TIPP: Ezen az oldalon megnézheted hol adhatod le a használt fénycsöveket, a fáradt olajat vagy éppen elektromos hulladékodat. https://www.fkf.hu/jelenleg-leadhato-hulladekfajtak

A zero waste jegyében használd újra amit lehet

A zero waste miatt nem kell azonnal új dolgokat vásárolj, sőt! Ha átállsz a csomagolás nélküli tartós élelmiszerekre, akkor használd újra az eddig felhalmozódott konzerves, paradicsomos, bébiételes stb. üvegeidet.

TIPP: Használhatod őket fűszertárolásra, gasztro ajándékokhoz (pl. egy finom házi készítésű tiramisu-hoz), tárolhatod bennük a saját készítésű gabonatejedet vagy éppen testápolódat is.

Minél kreatívabb vagy, annál kevesebb dolgot kell vásárolnod! Régi pamutpólóidból készíts ékszereket vagy bevásárlószatyrot. A már nem használt evőeszközökből szuper akasztókat készíthetsz. Pinterest, YouTube vagy épp egy Google keresés és az internet azonnal eláraszt jobbnál jobb újrahasznosítási ötletekkel.

Részesítsd előnyben a használtat!

Ha mindenképpen vásárolnod kell, próbáld meg használtan beszerezni a szükséges dolgokat. Nyilván itt elsősorban olyan dolgokra gondolok amik egyszerűen és gyorsan fertőtleníthetők. A használtruhát, lakástextilt egy mosással, vasalással máris hordhatóvá, használhatóvá tehetjük, míg egy ágymatracnál ez már nehézkesebb lehet. A lényeg, hogy mindig mérlegeljünk – valóban szükségünk van az adott termékből egy új darabra vagy megteszi egy használt is? Helyettesíthetem más, már meglévő termékkel? Újrahasznosíthatok egy már meglévő használati tárgyat a vágyott cél elérésére?

Értékeljük értékeinket! Ha valami elszakad, eltörik, javítsuk meg! Minél jobban vigyázunk a tulajdonunkban lévő dolgokra, annál tovább tartanak.

Ha minden átgondolás után arra jutottál, hogy mégis újonnan kell vásárolj valamit, várj még egy kicsit vele! Aludj rá párat, és lehet hogy egy idő után rájössz mégsincs szükséged rá. Új dolgok vásárlásakor jellemzően a vásárlás ténye az ami örömet okoz, erre építenek a cégek reklámjaikkal, erre épül a fogyasztói társadalom.

TIPP: Van akinek fogyókúra esetén használ ha minden főétkezés után fogat mos, mert ezzel emlékezteti magát, hogy ne nassoljon két étkezés között. Ha ennél vagy vennél valamit, inkább állj fel és menj, fuss egy kört. Elkerülöd a felesleges töltekezést/költekezést és az egészségedért is tettél!

A zero waste út és az önellátás

Ha a fenti mondat hallatán az első gondolatod az, hogy holnaptól önellátó leszel, talán túlzás. De ha van lehetőséged, ültess mikrozöldeket, fűszernövényeket vagy termeszted magad az alapvető zöldségeidet!

De készíthetsz magadnak parfümöt, make-up-ot, szépségápolási termékeket, testápolót, de még fogkrémet is!

Hallottál már az amerikaik kedvencéről a mogyoróvajról? A bolti tele van cukorral és egy kis üveget aranyárban mérnek, pedig az otthoni elkészítése 5 perc és csak mogyoróra van hozzá szükséged meg egy aprítóra! Ha eddig rendelted az ételt, keress finom recepteket és főzz magadnak!

A lehetőségek tárháza végtelen.

Keress hasonló gondolkodású, támogató közösséget!

Vegyél részt a helyi közösség életében. Támogasd a helyi ömlesztett termékeket árusító boltokat, a termelői piac kereskedőit. Ha nincs kerted, de van közösségi kert a közelben, csatlakozz! Szervezz lakásbutikot, ruhacserét vagy szemétszedést. A helyi boltoknak is adhatsz visszajelzést a csomagolásaikkal kapcsolatban, ötleteket a zöldebbé válásukhoz.

Akár online, akár fizikai valójában vannak melletted támogató barátok vagy a család, sokat segít! Beszélgess velük a zero waste életmódról. Vondd be őket, mondd el nekik miért fontos ez számodra. Hívd meg őket akár egy 30 napos kihívásra, mely szórakoztató, interaktív módszer érdeklődésük fokozására.

TIPP: Ha az induláshoz szeretnél egy kis segítséget, ajánlom a Go Green Starter Box-ot, mely mindennapi használati tárgyaink alternatív „zöld” megfelelője egy csomagba gyűjtve: https://gogreenbox.hu.

Forrás, inspiráció:

www.trashisfortossers.com/a-beginners-guide-to-zero-waste-living-ps-it-doesnt-happen-overnight

www.goingzerowaste.com/blog/the-beginners-guide-to-zero-waste-living

www.zerohero.hu/magazin/zero-waste-a-felkapott-fogalom-mit-jelent-pontosan

Zero waste utadat is kezdd egy alapos rendrakással. Ha szeretnéd, hogy otthonod szervezettebb legyen, írj nekem, segítek!

Maximális tisztelettel bánok az adataiddal és csak értékes tartalmat küldök. Részletek: Adatvédelmi tájékoztató

Teremts tRENDet az életedben!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja,
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013

barion

VÁRJ!

Csatlakozz a tRENDélet KLUBhoz, ahol hasznos listákat és tippeket kaphatsz szervezéshez, rendszerezéshez.